Nieuws
MKB-Nederland blij met nieuw onderzoek betaalgedrag gemeenten
3 november 2014 - MKB-Nederland is blij met de nieuwe betaalmonitor voor gemeenten die de ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken vorige week in een brief aan de Tweede Kamer hebben aangekondigd.
De monitor is in samenwerking met de ondernemersorganisatie opgezet en borduurt voort op het onderzoek naar het betaalgedrag van gemeenten dat MKB-Nederland zelf al sinds enige jaren uitvoert. "Het is goed dat het kabinet ons initiatief hiermee omarmt en de noodzaak daartoe onderschrijft," zegt voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland. "We zijn dat onderzoek een aantal jaren geleden gestart naar aanleiding van de vele klachten die wij van ondernemers ontvingen over het slechte betaalgedrag van lokale overheden. De rijksoverheid onderzocht al wel het eigen betaalgedrag, maar nog niet dat van gemeenten."Overschrijding acht dagen
De nieuwe monitor van het kabinet maakt gebruik van dezelfde gegevens van Dun & Bradstreet op basis waarvan ook MKB-Nederland haar jaarlijkse ranking maakt. Uit de meest recente peiling (over 2013) blijkt dat dat 77,5 procent van de lokale rekeningen binnen 30 dagen wordt voldaan. Daarmee blijven gemeenten ruim achter bij de rijksoverheid, waar 90 procent van de facturen op tijd wordt betaald. De gemiddelde overschrijding van de betaaltermijn ligt bij gemeenten op acht dagen.
"Dat is nog altijd teleurstellend," zegt Van Straalen. "MKB-Nederland zet zich sinds 2009 in om lokale overheden aan te sporen sneller hun rekeningen aan bedrijven te voldoen, maar de verbeteringen die we zien, zijn marginaal. Gemeenten zijn voor het mkb vaak belangrijke opdrachtgevers. En juist van overheden mag je als ondernemer toch verwachten dat ze haar rekeningen op tijd betalen. Maar er zijn gemeenten die er een potje van maken, waar nog niet in de helft van de gevallen netjes binnen 30 dagen wordt betaald."
Liquiditeitsproblemen
Volgens Van Straalen hebben gemeenten vaak nog weinig oog en begrip voor de liquiditeitsproblemen die veel ondernemers hebben. "Als gemeente of andere grote opdrachtgever kunt u daarin echt een verschil maken. Zeker als u niet wacht tot 30 dagen, maar al veel eerder over de brug komt. Ik ben ervan overtuigd dat de vraag naar financiering vanuit het mkb fors daalt op het moment dat alle uitstaande facturen tijdig worden voldaan."
De voorzitter van MKB-Nederland roept daarom ook bedrijven op om rekeningen onderling niet te lang te laten liggen. Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief