Ondernemen met de beste ondersteuning

Bedrijfsvoering

Tips voor een goede overstap naar elektrische bedrijfswagens

5 mei 2023 - Wie overstapt op een elektrische vloot, zet de deur naar de toekomst wagenwijd open. Maar het is best een grote stap. Waar te beginnen? Wanneer werkt het geheel echt goed? Rachid Lezaar van Bluekens EV heeft een aantal tips voor op een rij gezet.  

Lees verder  |  Reageer

Moral foundation theory kan arbeidsmarkt versterken

4 mei 2023 - Wanneer Dina-Perla Portnaar aan preventie en integriteitsmanagement werkt in het bedrijfsleven, focust ze zich op individuen en eventueel op teams, maar niet perse de leiders. Portnaar kijkt naar de dagelijkse keuzes en de relatie die mensen hebben met zichzelf en met anderen. Ze beschikt over een grote gereedschapskist en haalt eruit wat het beste in die situatie werkt. De Moral foundation theory is zo’n bouwblok. Portnaar legt je uit hoe de arbeidsmarkt ermee versterkt kan worden.

Lees verder  |  Reageer

Handelsintensiteit stijgt in eerste kwartaal 2023 met negen procent

2 mei 2023 - De relatieve intensiteit waarmee Nederlandse bedrijven handeldreven steeg in het eerste kwartaal van 2023 met ruim negen procent, ten opzichte van de periode oktober tot en met december 2022. Dat blijkt na analyse van Altares Dun & Bradstreet. De bedrijfsdataspecialist zag dat de Nederlandse economie eind maart op 79.7 procent van de intensiteit zit van het ijkpunt in januari 2020, toen Altares Dun & Bradstreet de handelsintensiteitindex op 100 zette. Eind december was dat nog 73.1 procent.

Lees verder  |  Reageer

Zzp’er wil vooral zzp’er blijven en niet terug in loondienst

25 april 2023 - Ten opzichte van 2015 is het gedeelte van de zzp’ers dat wil terugkeren in loondienst bijna gehalveerd. Van ruim 150.000 in 2015 tot nog geen 90.000 in 2022. Wilde in 2015 nog achttien procent van de zzp’ers terugkeren in loondienst, in 2022 is dat nog tien procent. De groep die expliciet aangeeft niet te willen terugkeren in loondienst is van 43 procent in 2015 gestegen tot 55 procent in 2022. De groep ‘misschien’ blijft over de jaren nagenoeg stabiel op een derde van de gehele doelgroep.

Lees verder  |  Reageer

Aantal faillissementen versnelt

20 april 2023 - Wereldwijd stijgt het aantal faillissementen dit jaar met +21 procent. Opvallend is de sterke stijging van +52 procent in Nederland. Daarmee is ons land koploper. De VS zit met +49 procent ook in de kopgroep. Dit blijkt uit de jaarlijkse Global Insolvency Index van Allianz Trade. Na de forse stijging van dit jaar stijgt het aantal faillissementen wereldwijd volgend jaar nog eens met +vier procent. Volgens de onderzoekers overschrijden drie op de vijf landen in 2024 het faillissementsniveau van vóór de pandemie. In totaal zijn de faillissementscijfers van 44 landen in kaart gebracht.

Lees verder  |  Reageer

Groei aantal meubelmakers niet onder stoelen of banken te schuiven

20 april 2023 - Het aantal bedrijven dat actief is in de interieurbouw en meubelindustrie is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. In 2018 stonden er ruim 9.000 bedrijven ingeschreven bij KVK. Begin 2023 zijn het er bijna 11.000. Een toename van ruim twintig procent. Kees Hoogendijk, directeur van Koninklijke CBM, ziet vooral het aantal zzp’ers toenemen in de meubelbranche. "Ze verhuren zich aan grote bedrijven maar maken ook in opdracht meubels."  

Lees verder  |  Reageer

204 Nederlandse bedrijven failliet in maart 2023

18 april 2023 - In Nederland gingen in maart 2023 204 bedrijven failliet. Dat blijkt na analyse van de laatste cijfers van  Altares Dun & Bradstreet. Dit is een stijging van ongeveer tien procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het totaal aantal faillissementen in het eerste kwartaal van 2023 (698) is daarmee ook toegenomen, waar dit er nog 485 waren in het eerste kwartaal van 2022 gaat de stijgende lijn weer richting het niveau van vóór corona.

Lees verder  |  Reageer

Nieuwe award voor topondernemers geeft Nederlands techlandschap de erkenning die het verdient

18 april 2023 - Deze week introduceert Techleap.nl de Leading Entrepreneur in Tech-Award (LET Award). Daarmee neemt de organisatie het stokje over van de stichting LOEY, opgericht om het online ondernemerschap in Nederland te stimuleren. Stichting LOEY reikte tussen 2010 en 2022 jaarlijks de Leading Online Entrepreneur of the Year award uit. Met de award wil Techleap aan Nederlandse techondernemers de erkenning geven die ze verdienen. De eerste LET-winnaar wordt op 9 mei tijdens het BOLD-evenement  bekendgemaakt.

Lees verder  |  2 reacties

Groei ondernemingen zet gestaag door, Cultuursector in de lift

17 april 2023 - In Nederland hebben we sinds 1 april 2023 2.356.554 bedrijven. Op 1 april 2022 waren dat er nog 2.226.932. Een groei van 129.622 bedrijven ofwel een stijging van 5,8 procent. Deze groei vindt vooral plaatsvindt in de segmenten zzp en parttime zzp. Van het totaal aantal bedrijven in Nederlands wordt ruim 70 procent gevormd door (part time) zzp’ers.

Lees verder  |  Reageer

Veilig en gezond werken: zo doe je dat

14 april 2023 - De afgelopen jaren is er meer aandacht voor veiligheid en gezondheid op de werkvloer dan ooit. Tijdens de coronapandemie, toen verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk voorkomen moest worden. Maar ook meer recent, nu er geen enkele medewerker gemist kan worden vanwege het grote personeelstekort. Aandacht voor veilig en gezond werken omvat allerlei aspecten. Jordi de Graaf van Findwhere vertelt meer over diverse zaken die hier onder vallen.

Lees verder  |  Reageer

Magazijn geautomatiseerd? Zo houd je een oogje in het zeil als je magazijn zichzelf runt

14 april 2023 - Automatisering is niet meer weg te denken uit moderne magazijnen en productiefaciliteiten. Van automatische plaatsing door robots tot het automatisch ophalen van artikelen; magazijnen worden meer gedigitaliseerd en autonoom dan ooit tevoren. Natuurlijk is het voor het succes van logistieke operaties van cruciaal belang dat de geautomatiseerde processen soepel verlopen. Hiervoor is het wenselijk om alle data over de infrastructuur op één plaats te krijgen. Hoe pak je dat aan?

Lees verder  |  Reageer

Elektrische bussen stoten veel CO2eq uit: fietsbezorging is de meest duurzame manier

13 april 2023 - Grant Thornton Sustainability & Impact Services en Cycloon hebben samen de CO2eq-uitstoot van post- en pakketbezorging in Nederland onderzocht. In het onderzoek is gekeken naar de CO2eq-uitstoot van de meest gebruikte vervoersmiddelen in de last-mile van het bezorgproces. Uit de resultaten blijkt dat ook elektrische bussen veel CO2eq uitstoten. Fietsbezorging is de duurzaamste manier om pakketten en post te bezorgen. Door pakketten en post met de fiets te bezorgen, besparen bedrijven, overheden en non-profits tot wel 99 procent CO2eq-uitstoot.  

Lees verder  |  Reageer

Moet je e-sigaretten op de werkvloer: toestaan?

12 april 2023 - Het staat buiten kijf dat het roken van sigaretten ongezond is. Roken verhoogt het risico op allerlei klachten en aandoeningen, zoals kanker. Vooral het verbranden van tabak is schadelijk. Het is dan ook niet opvallend dat, sinds echt bekend is geworden hoe slecht dit is, veel mensen op zoek zijn gegaan naar alternatieven. Een van deze alternatieven zijn e-sigaretten, die de afgelopen jaren een ongekende populariteitsgroei hebben gekend.

Lees verder  |  2 reacties

Digitale transformatie en kleine bedrijven: wat is de stand van zaken?

7 april 2023 - Nederland telt ongeveer een half miljoen kleine bedrijven (tot 50 werknemers). Veel van deze bedrijven - zowel familiebedrijven als startende bedrijven – zijn actief in verschillende sectoren en bieden zo een divers beeld van het Nederlandse ondernemerschap. Hoe staan zij tegenover de digitalisering? In Nederland ondervroeg reichelt elektronik 250 van deze bedrijven om erachter te komen wat hun visie over dit onderwerp is.

Lees verder  |  1 reactie
Vorige  |  
1  2  3  4  5  ...  262