Beurs
Beursblik: omzet Randstad blijft dalen door eurozone crisis
23 oktober 2012 - Randstad heeft in het derde kwartaal de omzet op autonome basis waarschijnlijk sterker zien dalen doordat krimp in het door de crisis geteisterde eurozone niet kan worden opgevangen door groei in de VS. Ook de winstgevendheid staat onder druk doordat uitzenders in de dalende markt elkaar meer op prijs zijn gaan bevechten.
In de tweede helft van 2011 begon de eurozone economie te verzwakken als gevolg van het aanwakkeren van de crisis in de regio. Waarschijnlijk mondde dat uit in een officiële recessie in het derde kwartaal van 2012.
De zwakkere conjunctuur valt ook terug te lezen in de cijfers van Randstad. Analisten gepolst door Randstad zelf verwachten dat de autonome omzet afgelopen kwartaal kromp met 3,5 procent na krimp van 2,0 procent in het tweede kwartaal. Randstad kampte waarschijnlijk wederom met zware marktomstandigheden in Spanje en Portugal. Maar ook in Duitsland daalde de omzet ditmaal mogelijk bijna met dubbele cijfers. In de VS boekte de uitzender waarschijnlijk zwakkere groei.
Geen afgrond
Volgens analist Margo Joris van KBC Securities is vergeleken met de recessie van 2008/2009 de krimp van de omzet nog beperkt, wat ook een voorteken is voor het verloop van het herstel.
“De huidige cyclus is minder nadrukkelijk. De omzetgroei nam meer geleidelijk af en zal volgens ons ook minder snel herstellen,” schrijft Joris in een note.
De analisten rekenen op een omzet van 4.477 miljoen euro, op gerapporteerde basis een toename van 5,8 procent. De brutomarge viel mogelijk terug van 18,0 naar 17,9 procent en de EBITA geschoond voor bijzondere posten kwam waarschijnlijk 8,5 procent lager uit op 160 miljoen euro.
Een belangrijk aandachtspunt bij de kwartaalcijfers donderdag voorbeurs is de schuldpositie. Randstad heeft laten weten dat de verhouding tussen de netto schuld en de EBITDA maximaal 2,0 zal bedragen aan het einde van het jaar. In juli bedroeg de ratio 2,4, maar dat kwam vooral vanwege de timing van de uitkering van loon aan uitzendkrachten. Een ratio die structureel duidelijk boven de 2,0 uitkomt, brengt het dividend in gevaar.
Volgens analisten zullen uitspraken van Randstad over de toekomst voorzichtig zijn, in lijn met andere rivalen dit cijferseizoen als Manpower.
Bron: ABM Financial News