Beurs
Update: Randstad ziet sterkere omzetkrimp
21 november 2012 - Randstad heeft in oktober de geleidelijke daling van de omzet zien aanhouden vanwege de nog steeds moeilijke marktomstandigheden in Europa. De uitzender noemt de Europese omzetontwikkelingen uitzonderlijk en verwacht daarom niet langer aan de doelstellingen te voldoen. Als slag om de arm worden een aantal financiële voorzorgsmaatregelen genomen, waaronder een dividendverlaging en een mogelijke emissie.
In een conference call met analisten zei CEO Ben Noteboom dat Randstad weet hoe ver het bedrijf de broekriem moet aantrekken als de markt met 20 procent krimpt zoals in een normale recessie het geval is. De huidige situatie is echter geheel nieuw vergeleken met vorige economische cycli, aldus de topman.
Noteboom zei met name dat de eurozone crisis koffie dik kijken is. Scenario's voor het verloop van de eurozone crisis zijn gebaseerd op verwachtingen voor “wat een politicus zal zeggen” en dat is niet te voorspellen, aldus de CEO.
Omzetkrimp
In oktober daalde de autonome omzet per gewerkte dag met 6 procent. In zowel augustus als september was de krimp juist afgezwakt tot 3 procent na een afname van 5 procent in juli.
De Amerikaanse autonome omzet per gewerkte dag was in oktober stabiel, deels te wijten aan de gevolgen van orkaan Sandy. In Europa bedroeg de krimp 9 procent doordat met name Duitsland en Frankrijk verslechterden. De dalingen in zowel Nederland en België waren daarentegen stabiel.
Over de eerste negen maand van 2012 liepen de dalingen in Europa uiteen van 3 procent voor Nederland tot 11 procent voor het Iberisch Schiereiland.
Randstad concludeert dat de trend van geleidelijke verzwakking waar in het derde kwartaal sprake van was, aan heeft gehouden.
Volgens analist Marc Zwartsenburg van ING is de omzetontwikkeling echter wat zwakker dan verwacht. Zwartsenburg merkte vanochtend in een note op dat, ondanks de gemakkelijkere vergelijkingsbasis, Randstad mogelijk een wat sterkere autonome omzetkrimp zal laten zien dan zijn eigen verwachting van min 5,8 procent voor het vierde kwartaal. Met name Duitsland en Frankrijk waren zwakker maar ook in de VS was de ontwikkeling minder, aldus de analist.
Emissie en financiële positie
Om de schuldpositie te verbeteren is Randstad in overleg gegaan met een groep investeerders om preferente aandelen C tot een bedrag van 200 miljoen euro te plaatsen. De komende twee weken zal Randstad een update geven over de mogelijke emissie.
Verder is Randstad van plan voor het einde van het jaar schuldpapier uit te geven om de financiering te versterken.
Daarnaast heeft Randstad met het bankensyndicaat rond Industrial and Commercial Bank of China de kredietfaciliteit uitgebreid met 120 miljoen euro tot 1.420 miljoen euro.
CFO Robert Jan van de Kraats zei tegen analisten dat de convenanten van de aangepaste faciliteit uitgaan van een limiet voor de verhouding tussen de nettoschuld en het bedrijfsresultaat (EBITDA) van 3,5. Randstad blijft echter uit voorzorg streven naar de interne limiet van 2,0, aldus de topman.
Kosten naar beneden
Ook liet Randstad weten dat de onderliggende kosten in het vierde kwartaal lager zullen zijn dan in het derde kwartaal. De uitzender verwacht 25 miljoen euro aan eenmalige kosten te moeten boeken om binnen een jaar tijd een verlaging van het kostenniveau met een gelijk bedrag te realiseren.
Dividendverlaging
Vanaf 2013 wil Randstad in plaats van 30 tot 60 procent 40 tot 50 procent van de aangepaste winst per aandeel uitkeren als dividend. Het minimum niveau van het dividend van 1,25 euro per aandeel wordt afgeschaft. Vanaf volgend jaar gaat het daarbij om een keuze dividend.
Zwartsenburg van ING stelde dat het dividend van 1,25 euro voor 2012 zeker lijkt, terwijl 2013 verlaagd kan worden naar 1,03 euro.
Doelstellingen verlaagd
Randstad laat weten nog steeds te streven naar een EBITA-marge van 5 tot 6 procent door omzetgroei en verbetering van de mix. De uitzender wil nu op termijn voldoen aan de doelstelling. Aanvankelijk streefde de uitzender de marge te behalen gedurende de cyclus.
KBC Securities analist Margo Joris reageerde teleurgesteld op de update van Randstad en verlaagde het advies van Accumuleren naar Houden en het koersdoel van 30,00 naar 26,00 euro. Joris richtte haar pijlen met name op de verlaging van de doelstellingen en het dividend.
Voor beleggers is het nieuws ook een tegenvaller. Op het Damrak is het aandeel inmiddels weggezakt naar een verlies van 5,4 procent op 23,80 euro bij een vlakke stand voor de AEX. In tegenstellingen tot de afstraffingen bij SBM Offshore en Fugro eerder deze maand zijn volumes en het koersverlies bij Randstad echter beperkt.
Bron: ABM Financial News