Beurs
Beursblik: overdreven koersreactie Randstad
28 augustus 2015 - De koers van Randstad staat vrijdag stevig onder druk na een uitspraak van de Amerikaanse toezichthouder National Labor Relations Board dat vakbonden zowel met de uitzender als de onderneming waar de uitzendkracht komt te werken, mag onderhandelen. De reactie op de beurs wordt door analisten als overdreven beoordeeld.
"De regelgeving heeft vooral effect op ondernemingen met een grote franchise-organisatie doordat zij nu verantwoordelijk worden voor het personeelsbeleid van de franchise. Ook bedrijven die veel gebruik maken van subcontractors en tijdelijke employees kunnen worden geconfronteerd met hogere kosten en mogelijk voorzichtiger worden met het aannemen van tijdelijk personeel", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers.
Het betreft een uitspraak waartegen nog beroep kan worden gegaan en die vooralsnog slechts geldt voor één staat en niet heel Amerika.
"Er is nog een hoop onduidelijk", aldus analist Konrad Zomer van ABN AMRO. De analist sprak desalniettemin van "een storm in een glas water".
Door de uitspraak kan volgens Zomer de kostprijs van een uitzendkracht hoger uitvallen. De financiële implicaties zijn volgens de marktvorser evenwel beperkt, ondanks dat Amerika goed is voor circa 24 procent van de omzet van Randstad.
Zomer verwacht dat louter de algemene uitzendkrachten van Randstad in Amerika geraakt worden door de uitspraak, die circa 55 procent uitmaken van het aanbod in Amerika. Deze 55 procent levert een lagere marge op dan de overige 45 procent gespecialiseerde uitzendkrachten, aldus de marktvorser.
Zelfs als voor deze 55 procent geldt dat 20 procent van de winstgevendheid verloren gaat, dan komt dit volgens Zomer slechts neer op 25 miljoen euro aan bedrijfsresultaat (EBITDA), een paar procent van het groepsresultaat. Dit staat volgens de analist in geen verhouding tot de beurswaarde van Randstad die vandaag verloren gaat. Daarbij is het volgens de marktvorser ook niet uitgesloten dat Randstad een stuk of mogelijk zelfs het volledige verlies aan winstgevendheid kan doorberekenen aan de opdrachtgever.
Ongeacht de definitieve uitspraak constateerde analist Versteeg dat het een verhaal met twee kanten is. Enerzijds zullen bepaalde organisaties wellicht besluiten om meer personeel in dienst te nemen in plaats van in te huren via een uitzendorganisatie, anderzijds zullen Amerikanen minder bezwaar hebben om als uitzendkracht aan de slag te gaan in plaats van als vaste medewerkers, waardoor de uitspraak van de rechter juist positief uitpakt voor de aanbodkant bij uitzenders.
Randstad liet tegenover ABM Financial News weten de uitspraak in Amerika nog te bestuderen. Een woordvoerder liet evenwel weten dat voor veel bedrijven de flexibiliteit die Randstad biedt met haar uitzendkrachten een belangrijke wens blijft. Daarbij is Randstad in veel gevallen in staat om dit ook goedkoper te doen dan een onderneming zelf kan.
Het Nederlandse Randstad werd op een vlak Damrak 2,9 procent lager verhandeld op 55,64 euro. "Een overdreven koersreactie", zo stelde Versteeg, die een Aanbevolen advies op het fonds heeft. ABN AMRO heeft een koopaanbeveling op de uitzender.
Bron: ABM Financial News