Beurs
2015 laat bij Fagron bittere nasmaak achter
31 december 2015 - Het ging Fagron dit jaar lang voor de wind. Nadat in de afgelopen jaren al diverse activiteiten werden afgestoten, werd in het eerste kwartaal van 2015 IT-divisie Corilus verkocht. En zo kon de specialist in magistrale bereidingen zich helemaal richten op zijn buy&build-strategie en de ambitie om in de periode 2015-2017 jaarlijks een autonome groei van 10 procent te behalen.
De eerste scheurtjes ontstonden bij de halfjaarcijfers die begin augustus verschenen. Zo bleek de impact van de strengere vergoedingsregels in de Verenigde Staten groter dan gedacht en zette ook de zwakke Braziliaanse real druk op de resultaten.
Analisten verlaagden hun adviezen en twijfelden openlijk aan de haalbaarheid van de groeidoelstellingen en de outlook voor 2015. Ook de zorgen over het schuldniveau van Fagron namen toe, want waar die had moeten dalen door de verkoop van Corilus, bleek eind juni dat Fagron met een ratio van 3,21 wel heel dicht op de in bankconvenanten afgesproken 3,25 zat. Er kwam kritiek op het management, dat in aanloop naar de halfjaarcijfers aandelen had verkocht en daar miljoenen mee verdiende.
Een aangekondigde strategische focus met de uitfasering van niet-kern activiteiten, en een oorlogskas van 60 miljoen euro om zeker vijf acquisities te doen ten spijt, bij beleggers brokkelde het vertrouwen stukje bij beetje af. Dit afnemende beleggersvertrouwen werd duidelijk onderstreept door de halvering van de koers van een piek eind juli van rond de 44,00 euro tot nog maar net 20,00 euro een maand later.
Even leek dat de bodem want toen op 31 augustus bekend werd dat de Belgische miljardair Marc Coucke een belang had genomen in Fagron, ging het aandeel weer wat omhoog.
Sowieso was de belangenmelding van Coucke opmerkelijk, gezien zijn historie met Fagron. In 2006 ging de professionele gezondheidsdivisie van Coucke's farmabedrijf Omega Pharma samen met het in 1990 door Ger van Jeveren opgerichte Fagron, waarna dit bedrijf onder de naam Arseus in 2007 zijn beursdebuut maakte in Amsterdam en Brussel.
Mede door de investering van Coucke, momenteel de op een na grootste aandeelhouder van Fagron met een belang van ruim 5 procent, nam de speculatie op een overname toe.
Dat er inderdaad verkennende overnamegesprekken met diverse partijen plaatsvonden, bevestigde Fagron begin oktober. Beleggers reageerden positief en het aandeel wist begin november nog op te klimmen tot 25,00 euro.
Daar bleef het bij want eind november kwam de klad er opnieuw in, toen duidelijk werd dat die door beleggers zo gehoopte overname van het bedrijf ver weg was. Het aandeel kwam in een vrije val en verloor ruim 50 procent aan waarde in een week tijd.
Het dieptepunt werd twee weken later bereikt toen oprichter en CEO Ger van Jeveren opstapte en Fagron bekendmaakte niet langer prioriteit te geven aan het overnametraject, om zich volledig te kunnen concentreren op de gesprekken met zijn banken en een mogelijke kapitaalverhoging.
De koers zakte tot een dieptepunt van 3,70 euro, waarmee duidelijk werd dat beleggers niet zitten te wachten op de verwatering van een aandeel dat dit jaar al bijna 80 procent aan waarde zag verdampen.
Nu, eind december, is Fagron weer wat opgekrabbeld, vooral omdat beleggers nog altijd hopen op een overname. Maar of die er ook komt, is de vraag, benadrukt KBC Securities.
Analist Jan de Kerpel wijst op het feit dat Fagron zelf niet langer prioriteit geeft aan een overname, hoewel hij een scenario waarbij eenn of meerdere private equity partijen referentieaandeelhouder wordt, niet uitsluit.
Volgens de Kerpel is het voor de koersontwikkeling van het aandeel vooral van belang dat er duidelijkheid komt over de financiële positie van Fagron. Dat gebeurt waarschijnlijk op 5 februari want dan komt het bedrijf met jaarcijfers.
Op oudejaarsdag maakte Fagron nog bekend uitstel te hebben gekregen van zijn financierende banken om aan de convenanten voor de doorlopende kredietfaciliteit en de US private placement te voldoen. Deze zogenoemde waiver loopt tot eind maart 2016 en geeft het concern "de tijd om zich te concentreren op de mogelijke publieke of private kapitaalverhoging om ook op de langere termijn haar financiële situatie zeker te stellen".
De jaarcijfers worden sowieso de vuurdoop voor de nieuwe CEO, Hans Stols, die de loodzware taak heeft om in 2016 het vertrouwen van beleggers terug te winnen in een jaar waarin het hoe dan ook een kwestie van maken of kraken belooft te worden voor Fagron.
Donderdag rond elf uur steeg het fonds 2,6 procent op 7,01 euro. Een dergelijke slotstand betekent dat het aandeel dit jaar bijna 80 procent zou inleveren.
Bron: ABM Financial News