Beurs
Uitgelicht: ArcelorMittal en Brunel International
1 april 2016 - In een week die vooral draaide om de banenrapporten uit de Verenigde Staten, wist de voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen, de markt te bekoren met een opvallend gematigde toon als het gaat om het rentebeleid van de centrale bank. ArcelorMittal profiteerde van een dynamische staalsector, een adviesverhoging en positieve macro-economische data uit China, terwijl beleggers in aandelen Brunel de adviesverhoging van Kepler Cheuvreux, van Houden naar Kopen, opvolgden, wat ertoe leidde dat beide fondsen in positieve zin blikvangers waren.
ARCELORMITTAL PROFITEERT VAN ACTIE BINNEN STAALSECTOR
De staalsector is in beweging en ArcelorMittal profiteerde daar de afgelopen handelsweek aanzienlijk van. Het staalbedrijf sloot de week zelfs af als grootste stijger onder de hoofdfondsen.
Naast de dynamiek in de staalsector profiteerde ArcelorMittal ook duidelijk van een adviesverhoging van Berenberg en positieve macro-economische data uit China. De zwakkere dollar, die de grondstofprijzen ten goede kwam, gaf de staalreus ook een zetje in de rug.
Dinsdagavond maakte sectorgenoot Tata Steel bekend de mogelijkheden te onderzoeken voor de verkoop van zijn Britse activiteiten, inclusief de vestiging Port Talbot in Wales, waardoor duizenden lokale banen op de toch komen te staan.
De Britse operaties van Tata hebben, net als ArcelorMittal, al tijden last van goedkoop staal uit China, dat de grootste staalproducent ter wereld is.
De Chinese staalexport is de afgelopen twee jaar verdubbeld, met prijsdruk tot gevolg. Een ton staal kost momenteel op jaarbasis ruim een derde minder.
"Met het mogelijke vertrek van Tata Steel uit het Verenigd Koninkrijk wordt in ieder geval een stukje overcapaciteit uit de markt gehaald", stelde vermogensbeheerder Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. "Dat is goed voor de producenten die overblijven. Bovendien zal sprake zijn van minder concurrentie en mogelijke prijsstijgingen."
De vermogensbeheerder wees tevens op positieve macro-data uit China. De officiële Chinese inkoopmanagersindex voor de industriële sector steeg van 49,0 in februari tot 50,2 in maart. Het is voor het eerst in acht maanden dat de index boven de 50 noteert. Een indexstand van meer dan 50 geeft aan dat er sprake is van groei, terwijl een cijfer beneden de 50 wijst op krimp.
Het staalconcern kon de opwaartse trend donderdag vasthouden, met name dankzij een koopavies door Berenberg.
Een terugval in de vraag naar staal in het derde kwartaal van dit jaar zal volgens Berenberg opgevangen worden door een stijging van de wereldwijde prijs en minder druk uit China, met name vanwege importheffingen in Europa en de VS. Daarnaast zal de staalgigant volgens Berenberg profiteren van het aantrekken van de economie van Brazilie en Rusland en het lopende kostenbesparingsprogramma.
Tot slot zag het concern zich de afgelopen handelsweek gesteund door de dalende dollar, nadat Fed-voorzitter Janet Yellen hintte dat een renteverhoging in april niet waarschijnlijk is. Hierdoor verloor de dollar aan waarde ten opzichte van andere belangrijke munten.
Op weekbasis won het aandeel 13,4 procent op 4,15 euro.
KOERS BRUNEL FLINK HOGER NA POSITIEF ANALISTENRAPPORT
Investeerders lijken deze week de analyse over Brunel van Kepler Cheuvreux redelijk massaal gevolgd te hebben.
Het aandeel steeg behoorlijk, nadat de Kepler-analisten woensdag het advies voor de specialistische detacheerder verhoogden van Kopen naar Houden en het koersdoel opwaarts bijstelden van 15,50 naar 20,10 euro.
De analisten gaven daarbij aan dat Brunel met de kordate herstructurering van de operaties in Duitsland een ommekeer heeft bewerkstelligd.
Duitsland vormt, in combinatie met de Nederlandse activiteiten, een belangrijke pijler voor de toekomst, aldus de marktvorsers.
Bovendien voorzien ze dat voor de belangrijke activiteiten op het vlak van olie en gas begin 2017 de bodem van de crisis zal worden bereikt.
Kepler Cheuvreux verwacht verder voor de aandeelhouder een structureel hoger rendement op basis van de sterke kaspositie van Brunel van 185 miljoen euro aan het eind van 2015 en het sterke vermogen van Brunel om een goede kasstroom te genereren.
De analisten wezen in hun rapport ook op de toegenomen 'overnamefantasie' in het aandeel, nadat het Japanse Recruit onlangs de Nederlandse sectorgenoot USG People inlijfde.
Fondsbeheerder Willem Burgers van Add Value Fund kon zich goed vinden in de analyse en het advies van Kepler Cheuvreux.
"Die incentive voor het aandeel zien wij ook wel", zei hij desgevraagd tegen ABM Financial News.
"We hebben in het vierde kwartaal een omslag met versnelling van het momentum kunnen waarnemen, waarbij vooral de operaties in Duitsland goed op orde zijn gebracht."
Burgers denkt dat Brunel "bovengemiddeld" zal profiteren van terugkeer naar structurele economische groei in Duitsland.
"In Nederland heeft Brunel alweer een recordniveau van operaties bereikt", voegt hij toe.
"De Energy-activiteiten blijven echter de grote onbekende, maar Brunel is erin geslaagd om daar heel effectief met capaciteitsaanpassing op in te spelen", aldus Burgers.
De fondsbeheerder wijst er verder op dat speculaties over Brunel als aantrekkelijke overnameprooi de laatste tien jaar voortdurend boven de markt zweefden.
"Anderzijds zullen aandeelhouders nu, met de zeer mooie dividenduitkeringen, echt niet staan te springen om het fonds van de beurs te laten verdwijnen", aldus de fondsbeheerder.
De koers van het AScX-fonds maakte deze week een flinke sprong en sloot vrijdag 9,5 procent hoger op 18,59 euro.
Bron: ABM Financial News