Beurs
Uitgelicht: afketsen Franse fusie raakt Altice
8 april 2016 - Altice heeft deze week negen procent ingeleverd, nadat een afgeketste fusie in Frankrijk tussen twee concurrenten van de Franse kabelaar de mogelijkheid voor Altice om af te stoten onderdelen op te kopen uit het zicht zijn verdwenen.
Het in Amsterdam genoteerde Altice was afgelopen week de sterkste daler in de AEX op weekbasis.
Vorige week vrijdag ketste de fusie tussen Orange en Bouygues Telecom af. Een fusie zou tot het verplicht afstoten van bedrijfsonderdelen hebben geleid om goedkeuring te verkrijgen van de mededingingsautoriteiten voor de deal.
Voor Altice had het afstoten door Orange en Bouygues overnamekans geboden.
Deze "aanjager" is er nu niet meer, zei analist Javier Borrachero van Kepler Cheuvreux.
Miljardair Patrick Drahi, oprichter van Altice, was volgens bronnen, die op de hoogte van de situatie waren, van plan om voor 4 miljard euro onderdelen van Bouygues op te slokken.
De kans op een consolidatie van de zeer concurrerende Franse mobiele- en breedbandmarkt wordt met het afketsen van de deal tussen Orange en Bouygues Telecom door Goldman Sachs ingeschat op 20 procent, terwijl de zakenbank eerder nog op 60 procent rekende.
Als gevolg van de afgenomen vooruitzichten op een consolidatie stelden de analisten van Goldman Sachs de koersdoelen voor enkele Franse telecombedrijven bij, waaronder die van Altice. In plaats van 19,00 euro mikt de zakenbank nu op een koersdoel van 16,60 euro.
De vier grootste Franse telecombedrijven zagen gezamenlijk in totaal 7 miljard euro aan marktwaarde verloren gaan, nadat de hoop van beleggers vervloog op een sectorconsolidatie.
De fusie tussen Orange en Bouygues Telecom was, ook al één van de meest vergevorderde, slechts één van de vele pogingen in de afgelopen twee jaar door Franse telecomconcerns om tot een fusie te komen, nadat een prijzenslag de winstmarges zwaar in de sector zwaar had aangetast.
Ondertussen stuitte Altice deze week ook nog eens op een hobbel in een overnameproces in de Verenigde Staten. Voor de geplande overname van Cablevision heeft de New York Public Service Commission (NYPSC) de deadline om tot een besluit te komen verlegd van 29 april naar 20 mei april.
Ook een hoorzitting die de toezichthouder in New York over de voorgenomen deal zal houden, is uitgesteld van april naar mei, bracht de NYPSC dinsdag naar buiten. In februari uitte de toezichthouder zorgen over de overname, en dan vooral over de schuldenlast van Altice, omdat die druk zou kunnen zetten op toekomstige investeringen in de dienstverlening en het netwerk van de onderneming.
Overnamemachine Altice streeft naar uitbreiding in de Verenigde Staten, nadat het in Europa groot werd door acquisities van Numericable en SFR, dat Altice samenvoegde tot dochteronderneming Numericable-SFR. In 2015 zette Altice een eerste stap in de Verenigde staten met de overname van Suddenlink.
Als de overname van Cablevision slaagt dan wordt Altice één van de grootste aanbieders van kabel-TV in de Verenigde Staten.
Nu de deal met Bouygues is afgeketst is de vraag of Orange het vizier richt op andere overnameprooien.
Orange keek voor het met Bouygues in zee wilde gaan, ook naar andere partijen. Volgens SNS Securities had de Franse grootmacht toen ook een oogje op het Nederlandse KPN. Het overnemen van KPN kon volgens de analisten tot bepaalde netwerksynergieën leiden.
Hoewel KPN aanvankelijk won op deze hernieuwde overnamespeculatie, daalde het fonds op weekbasis toch krap vijf procent. Geruchten doen de ronde dat T-Mobile, onderdeel van Deutsche Telekom, vanwege de tegenvallende prestaties met prijsverlagingen en speciale aanbiedingen komt. Analisten van Deutsche Bank gaven evenwel aan dat er weinig ruimte voor T-Mobile is op dit vlak, omdat de prijzen in Nederland flink lager liggen dan in de Verenigde Staten, waar Deutsche Telekom deze strategie wel met succes uitrolde.
Net als KPN kende ook Altice deze week een opleving. Donderdag voerde het telecomconcern de stijgers in de AEX aan. Dochterbedrijf Numericable-SFR zag die dag een sterke vraag gedurende de veiling van een tienjarige junk bond obligatie. In plaats van de aanvankelijk beoogde 2,25 miljard werd voor 5,19 miljard dollar aan obligaties in de markt geplaatst. De risicovolle obligatie ging de markt in tegen een rendement van 7,375 procent. Dit was lager dan de aanvankelijk geraamde 7,5 procent, maar de goede vraag bood ruimte om de rentevergoeding terug te brengen, zei een persoon op de hoogte van de situatie. De twee laatste goede handelsdagen waren evenwel onvoldoende om het verlies in begin van de week goed te maken.
Bron: ABM Financial News