Beurs
Zware klus voor Inverko
11 april 2016 - Inverko heeft bijna twee weken geleden een zorgwekkend signaal afgegeven over de huidige staat waarin de reclycer van plastic verkeert. Feitelijk kwam het er op neer dat er vlot was moet veranderen omdat het niet langer zo gaat.
Met een strategische heroriëntatie op de agenda heeft het bestuur en raad van commissarissen genoeg te bespreken, waardoor vragen slechts met een email werden beantwoord en vaak werd verwezen naar het verstrekte persbericht.
CEO Henk Alssema van Inverko was wel uitgesproken over de beursnotering: "We kunnen in ieder geval vaststellen dat de huidige configuratie niet succesvol is. De beursnotering is te duur ten opzichte van de winstgevendheid van de werkmaatschappijen", aldus de topman.
"Achteraf praten is natuurlijk heel erg makkelijk, laat ik het zo zeggen; de beursgang heeft zeker niet gebracht wat we ervan verwacht hadden", aldus de CEO per mail over de omgekeerde overname, die Inverko een beursnotering opleverde.
In november van het vorig jaar was Inverko nog erg optimistisch gestemd. Het bedrijf had zijn uitstaande aandelen met instemming van de aandeelhouders teruggebracht via een samenvoeging, waarbij voor elke 100 oude aandelen 1 nieuw aandeel werd verstrekt. Om dit rond te kunnen maken moest wel de nominale waarde van de aandelen met een factor tien worden verlaagd, aangezien niet mocht worden geëmitteerd als de koers onder de nominale waarde noteerde.
Vers kapitaal heeft Inverko nodig om zijn operaties gestalte te geven. Inverko, het is een afgeleide van in- en verkoop, wil graag meer dan alleen handelaar zijn, iets waar Alssema overigens in de sector om werd en wordt geprezen. Inverko wil graag een regisseur in de keten voor het hergebruik van plastic zijn.
Het optimisme uit november was volgens Alssema gericht op een verder marktherstel en gebaseerd op de resultaten in het derde kwartaal van 2015 en de goede start in het vierde kwartaal.
De verwachtingen die Inverko toen had, werden evenwel niet ingelost. "Dat heeft diverse oorzaken, allereerst hebben we te maken met een omzetdaling door de gevolgen van de lage olieprijs, daarnaast heeft de uitgifte van nieuwe aandelen minder liquiditeit opgebracht dan verwacht." Dit werd veroorzaakt door de lage beurskoers aldus Alssema.
Woordvoerder Bernard Merkx van de Vereniging Kunststof Recycling zei afgelopen week tegen ABM Financial News dat de olieprijs niet direct het belangrijkste punt is waar de sector als zodanig last van heeft. "Het zit 'm vooral in de stagnatie van het afzetkanaal. Inzamelen is het probleem niet, het gaat er vooral om dat verwerkers de nieuwe plastic producten aan de man kunnen brengen", aldus Merkx.
De door Inverko aangehaalde uitgifte van nieuwe aandelen werd verder door het bedrijf niet gekwantificeerd. Het jaarverslag over 2015 is er nog niet en het jaarverslag over de eerste jaarhelft rept vooral over herschikking van een aandelenpakket van 15 miljoen aandelen, die uiteindelijk verkocht is om de financieringspositie van Inverko te verstevigen.
In het halfjaarverslag maakte Inverko ook melding van de definitieve afwikkeling van de herstructurering van de financieringslijnen met ABN AMRO en de plaatsing van aandelen bij de externe financier. Dit zou voor de tweede helft van 2015 zorgen voor een verbetering van de liquiditeitspositie.
In november meldde het bedrijf dan ook in gesprek te zijn met strategische partijen over een samenwerking in combinatie met een kapitaalbelang in Inverko. Twee weken terug bleken die gesprekken niet de gewenste strategische partner te hebben opgeleverd om een optimale schaalgrootte te bereiken.
Op 30 maart kelderde de koers van Inverko naar 1,53 euro, een dag eerder was dit nog 2,65 euro. De eerste april ging er nog eens 0,28 euro van de koers af naar een dieptepunt van 1,25 euro. Met deze koersdaling was de kans op een nieuwe emissie teniet gedaan.
De hoge kosten voor de beursnotering konden maar niet worden opgevangen door meer groei, zo bleek eind maart. Daar was volgens Inverko werkkapitaal voor nodig, maar dat ontbrak al geruime tijd.
Inverko stelde in het persbericht dat de raad van commissarissen en de raad van bestuur, de facto drie mensen, na overleg een uitgebreid onderzoek willen laten verrichten naar de toekomst van het fonds en die van de werkmaatschappijen. Hierbij is in de vraagstelling ook opgenomen scenario's te onderzoeken, waarin wordt gekeken naar een toekomst voor de werkmaatschappijen en het beursfonds afzonderlijk.
Alssema rept in zijn schriftelijke antwoorden over verkennende gesprekken waarbij alle opties volgens de topman open liggen, en dus schijnbaar ook een beursexit.
Hoe veel tijd Inverko zich nog gunt kon Alssema niet zeggen, maar de CEO stelde nog maar eens dat iedereen er zo druk mee is dat een telefonische reactie er vooralsnog bij inschiet.
De koers van het aandeel Inverko noteert maandag tegen het einde van de ochtendhandel 5,7 procent lager op 1,30 euro.
Bron: ABM Financial News