Beurs
Update: Fagron boekt lagere resultaten
5 augustus 2016 - Fagron heeft in de eerste zes maanden van dit jaar conform verwachting een lagere omzet behaald dan een jaar eerder. Dit meldde de specialist van magistrale bereidingen vrijdag voorbeurs.
CEO Hans Stols merkte op dat de herfinanciering van Fagron veel tijd heeft opgeslokt, maar dat met de afronding van deze operatie op 5 juli de financiële situatie van de onderneming voor de lange termijn is veiliggesteld.
De omzet daalde van 217 miljoen naar 210 miljoen euro, onder aanhoudende druk van Amerikaanse vergoedingsregels en de zwakke Braziliaanse real. De analistenconsensus lag op 213 miljoen euro.
Tegen constante wisselkoersen was sprake van een omzetstijging van 2,2 procent. Hoe de real zich de komende maanden zal ontwikkelen is volgens Stols lastig te zeggen. CFO Karin de Jong merkte evenwel op dat recent de situatie op dit vlak zich iets gunstiger ontwikkelt, hoewel dit geen garantie is voor de rest van het jaar. Zich indekken tegen bewegingen in de real doet Fagron niet, volgens de financieel directeur omdat dit te kostbaar is voor een "onzekere" munt als de real. De CFO voegde toe dat de prestaties onderliggend in Brazilië wel goed zijn.
Volgens Stols werd in alle regio’s een hogere omzet geboekt, met uitzondering van Amerika, als gevolg van de wijzigingen in de Amerikaanse vergoedingensystematiek.
Kijkend naar de afzonderlijke divisies voelde Essentials de meeste pijn van de aanpassingen in de Amerikaanse vergoedingensystematiek; de omzet daalde met bijna 12 procent tot 106 miljoen euro, hoewel de consensus op 104 miljoen euro lag. Autonoom was sprake van een omzetdaling van 14,1. Hier anticipeerden analisten op een autonome omzetdaling van 8,2 procent.
Bij Specialty Pharma Services steeg de omzet van 65 miljoen naar 74, terwijl analisten een omzet van 78 miljoen voorzagen. Trademarks boekte een krap 2 procent lagere omzet op 25 miljoen euro en dit was licht slechter dan de consensus van 26 miljoen euro.
Het aangepaste bedrijfsresultaat (REBITDA) van Fagron verslechterde van circa 58 miljoen naar 45,6 miljoen euro, waar de consensus lag op 44,5 miljoen euro.
De nettoschuld, die eind december op 524 miljoen euro stond, daalde naar 301, onder meer door de recente afgeronde kapitaalverhoging van 220 miljoen euro. De consensus lag op 324 miljoen euro. Door de kapitaalinjectie kwam de schuldratio (nettoschuld/REBITDA) uit op 3,4. Dit is onder de convenant van 3,25, maar daarvoor kreeg de onderneming een waiver. Pas eind juni 2018 moet Fagron aan deze convenant voldoen.
Momenteel zit er voor Fagron daarom nog veel ruimte in convenanten. Die zal de onderneming volgens CFO De Jong evenwel niet benutten voor overnames. "We zullen geen additionele schuld opbouwen", aldus de financieel directeur. Op de langere termijn, en dit kan in 2017 al zo zijn, zal dit volgens De Jong evenwel veranderen, met een terugkeer naar de 'buy and build' strategie. Voor nu constateerde de CFO dat Fagron na de recente kapitaalinjectie “ruim binnen de convenanten valt”. Eind dit jaar mag de schuldratio niet meer dan 5,02 zijn.
Outlook
Fagron verwacht dit jaar een omzet te genereren van tenminste 415 miljoen euro en een aangepast bedrijfsresultaat van 85 miljoen tot 95 miljoen euro. "We zijn er van overtuigd dat we een streep onder het verleden kunnen zetten", aldus CEO Stols.
Hoewel met deze outlook de tweede jaarhelft grofweg gelijk lijkt te zullen verlopen als de eerste zes maanden, erkende de topman wel dat er mogelijk iets meer druk op het bedrijfsresultaat ligt dan op de omzet in de komende periode. "Extra kosten voor de uitrol in de Verenigde Staten" zijn hier volgens de CEO debet aan. Fagron wil het verkoopteam in Amerika "op stoom brengen" en verder zijn er opstartkosten voor een nieuwe faciliteit in Amerika. Feitelijk moeten deze kosten worden gezien als investeringen waarvan in een later stadium de vruchten kunnen worden geplukt, aldus Stols.
Op een groene beurs koerste het aandeel Fagron 0,2 procent lager.
Update: om toelichting CEO en CFO toe te voegen.
Bron: ABM Financial News