Beurs
Beursblik: Belgische experts tippen Nederlandse aandelen
20 november 2016 - (ABM FN) Nederlandse aandelen bleken dit weekend populair bij Belgische beursexperts. TomTom, BAM Groep, Refresco Group, RELX en met name Boskalis konden op Finance Avenue, volgens organisator De Tijd de grootste nationale geldbeurs voor spaarders en beleggers, rekenen op aanbevelingen.
Tijdens het afsluitende debat van de beurs tipten Gert Bakelants, hoofdredacteur van De Belegger, en marktenspecialist Tom Simonts van KBC Bolero beiden Boskalis als een koopkandidaat.
Volgens Bakelants maakt Boskalis nog altijd winst, ondanks dat de sector de ergste crisis in decennia beleeft. De lange termijn trends zijn volgens de experts evenwel gunstig voor de Nederlandse maritieme dienstverlener.
Boskalis beschikt volgens Bakelants over een "enorm" sterke balans, het heeft een belang van bijna 30 procent in bodemonderzoeker Fugro en het kent met HAL een sterke grootaandeelhouder.
Simonts vulde aan dat hij Boskalis waardeert op zesmaal de EBITDA, terwijl de werkelijke waardering voor 2018 nu op slechts 3,6 ligt. "Laag", aldus Simonts, die de vrije kasstroom van de maritieme dienstverlener goed noemde.
Bakelants hield het publiek voor dat Boskalis met zijn diverse activiteiten nog het beste kan worden omschreven als "een bouwer op zee".
Met BAM Groep had Simonts een reguliere bouwer op zijn tiplijst staan. BAM is "zo een van die bedrijven waar het niet goed ging", aldus de marktenspecialist. BAM heeft evenwel geen schulden, een goede kasstroom en geniet van een economische meewind.
Feitelijk is BAM volgens Simonts "een heel grote spaarpot in de bouwsector". Momenteel keert de bouwer geen dividend uit, maar met de toekomstige kasstroom krijgt de bouwer volgens de marktenspecialist voldoende ruimte om de aandeelhouder te belonen. "Cashflow is king, altijd", zo hield Simonts het publiek voor.
Het dividendbeleid van RELX was voor analist Sandra Vandersmissen van BNP Paribas Fortis een belangrijke reden om de Nederlandse uitgever te tippen. Volgens de analist is het aandeel relatief laag gewaardeerd, biedt het een aantrekkelijk dividendrendement en koopt het eigen aandelen in.
Met 60 procent van de omzet in de Verenigde Staten profiteert RELX tevens van de oplopende dollar. Zorgen over de blootstelling aan print, activiteiten die het moeilijk hebben, heeft Vandersmissen niet. Zij wees er op dat nog maar 15 procent van de omzet uit print komt en de rest uit digitale activiteiten. Daarmee weet RELX een autonome groei van 4 procent te realiseren.
Simonts, wiens tiplijst van drie aandelen volledig bestond uit Nederlandse aandelen, "het gras is altijd groener bij de buren", noemde naast BAM en Boskalis ook Refresco als een favoriet. "Dit bedrijf vult flessen, meer niet", introduceerde de marktenspecialist van KBC Bolero het aandeel bij het publiek. Maar in dat bottelen "zijn ze dan wel goed".
Refresco is nog niet zo lang beursgenoteerd en daardoor volgens Simonts bij het grote publiek nog niet echt bekend. "Onbekend maakt onbemind", terwijl de toekomst er goed uitziet. Refresco is bedreven in het doen van overnames en daar moet de groei in de toekomst ook vooral vandaan komen, benadrukte Simonts: "daar zijn ze goed in."
De schulden zijn bij Refresco volgens Simonts goed onder controle en de onderneming kan een overname relatief snel terugverdienen, waarbij er ook direct na de acquisitie al een kasstroom wordt gegenereerd.
Bakelants noemde tot slot nog TomTom. De verkoop van zogeheten PND's, de fysieke navigatiekastjes van TomTom, verloopt almaar minder goed. Wel sluit de onderneming steeds nieuwe contracten af met grote autofabrikanten, maar dit vereist in begin vooral investeringen alvorens hier inkomsten tegenover staan.
TomTom heeft volgens de hoofdredacteur van De Belegger evenwel de tijd om hierop te wachten met een "sterke balans" in combinatie met de kasstroom die het genereert.
In navolging van bijvoorbeeld concurrent Garmin heeft TomTom sinds kort overigens ook weer ingezet op de consumententak met bijvoorbeeld slimme horloges. Om de achterstand met de concurrentie goed te maken zal TomTom "gewoon harder moeten lopen", stelde Bakelants.
Recent gaf TomTom nieuwe doelstellingen voor de middellange termijn af. De onderneming wil met de divisies Telematics, Automotive en Licenties tussen 2015 en 2020 een gecombineerde samengestelde omzetgroei van ongeveer 15 procent behalen.
Opmerkelijk was, aldus Bakelants, dat TomTom daarbij geen doelstelling afgaf voor de consumententak. Dit voedt de fantasie onder beleggers over een verkoop van dit onderdeel. Daarmee biedt een belegging in TomTom "een extra speculatief element".
Bakelants wees het publiek ook op de Nederlandse miljardair John de Mol. De mediamagnaat bouwde een belang op in TomTom, maar ook in Delta Lloyd en PostNL. Delta Lloyd kreeg recent een overnamebod van NN Group voorgeschoteld en Bpost wil heel graag de Nederlandse postbezorger inlijven. "Maar daarvoor [een overname] moet je TomTom niet kopen", meende Bakelants.
Bron: ABM Financial News