Beurs
Lege huls Inverko biedt kansen volgens nieuwe CEO
12 december 2016 - (ABM FN-Dow Jones) Na het debacle rondom Inverko, een voortzetting van eerder ter ziele gegane ondernemingen als Vivenda Media Groep en Newconomy, hopen Selwyn Duijvestijn en Martijn Kok de beursnotering een goede bestemming te kunnen geven.
Het belangrijkste is volgens de 27-jarige Duijvestijn dat het crediteurenakkoord er is. Inmiddels hebben de crediteuren van Inverko hun geld ontvangen, aldus de CEO, en nu kan de blik op de toekomst worden gericht.
Het eerste is dat nu moet gebeuren, is een aandeelhoudersvergadering waarin de cijfers over 2015 worden goedgekeurd. "Nog geen gemakkelijke zaak", aldus Duijvestijn, omdat hij de cijfers moet opmaken over een periode waarin hijzelf nog niet bij Inverko betrokken was.
Evenwel, als ook deze aandeelhoudersvergadering achter de rug is, "dan wordt het leuk", zo verwacht de jongste CEO van het Damrak. De nieuwe naam kan dan worden onthuld, net als de nieuwe plannen.
Feitelijk heeft Duijvestijn met de lege beurshuls die na Inverko rest drie mogelijkheden. Allereerst kan hij de notering verkopen aan een onderneming die graag via een zogenoemde reverse listing een plekje op de Amsterdamse beurs krijgt. Deze optie noemt Duijvestijn evenwel "weinig ambitieus, maar snel verdiend".
Daarnaast heeft Duijvestijn de mogelijkheid om zelf activiteiten in te brengen in de lege beurshuls of de notering gebruiken om een bestaande onderneming op te kopen. Dit laatste geniet de voorkeur van de CEO. "Het meest ideale scenario voor alle aandeelhouders", meent Duijvestijn.
"Er lopen momenteel geen gesprekken", benadrukte Duijvestijn.
Het inbrengen van eigen activiteiten, Duijvestijn is actief als eigenaar van MountainShield Capital Management, dat verantwoordelijk is voor de strategie van het MountainShield Capital Fund.
"Dit [eigen activiteiten inbrengen] is als je kapitaal nodig hebt, dus investeren moet." Grote investeringen hoeft MountainShield volgens Duijvestijn evenwel niet te doen. Wel zou het de waardering van zijn activiteiten meer waard maken. "Op de beurs wordt meer betaald."
De lege beurshuls van Inverko werd voor 84 procent door MountainShield Capital Fund, op voorspraak van Duijvestijn, en door de bekende belegger Martijn Kok voor 850.000 euro gekocht. De resterende 16 procent zit nog bij oude aandeelhouders van Inverko. Volgens Duijvestijn gaat het om relatief kleine beleggers en niet om een grote partij.
Het MountainShield Capital Fund houdt na de overname een belang van 40,55 procent en Kok bezit 45,17 procent. Opvallend is dat Kok minder betaalde dan het MountainShield Capital Fund, dat ook nog eens ongunstigere voorwaarden kent.
Kok betaalde voor zijn belang 350.000 euro, dat wil zeggen 3,5 miljoen nieuwe aandelen tegen 0,10 euro per stuk, en mag daarvan 10 procent op elk willekeurig moment verkopen. Op de resterende 90 procent zit een lock-up van twaalf maanden.
Het MountainShield Capital Fund betaalde 500.000 euro voor 2,5 miljoen aandelen, en moet tenminste twaalf maanden wachten alvorens ook maar één stuk mag worden verkocht.
Overigens zorgde Kok ook voor een boedelkrediet van 50.000 euro. Kuikens, de besloten vennootschap van Kok, trad in het verleden al op als verschaffer van een aandelenkredietlijn voor Inverko.
De gunstigere voorwaarden van Kok noemde Duijvestijn gerechtvaardigd. Door eerder dan het MountainShield Capital Fund te investeren nam Kok meer risico. Daarbij betaalde Kok ook onderzoekskosten. "Het MountainShield Capital Fund stapte pas in na meer zekerheid", aldus Duijvestijn, en betaalde daar een premie voor.
De koers van het aandeel Inverko noteerde vrijdagmiddag op 0,64 euro.
Over de prijs, 850.000 euro voor een belang van 84 procent in een lege beurshuls, zei Duijvestijn dat dit een koopje is. Volgens de CEO betaalde in het recente verleden alleen Beursgenoot Geert Schaaij minder toen hij de notering van Roto Smeets kocht en omdoopte tot Verenigde Nederlandse Compagnie. De aankoopprijs van Roto Smeets lag vermoedelijk rond de 500.000 euro.
Gemiddeld werd er de afgelopen jaren volgens onderzoek van Duijvestijn 1,6 miljoen euro betaald voor een beursnotering, terwijl de huidige waardering van deze fondsen nu gemiddeld 2,5 miljoen tot 3 miljoen euro is. Andere opkopers van lege beurshulzen zijn bijvoorbeeld Vincent Poorter (Lavide), The Internet of Cars (Docdata) en Peter Paul de Vries die via Value8 verschillende lege hulzen kocht en verkocht.
Kritiek in de markt dat Duijvestijn het door beleggers ingebrachte kapitaal bij Het MountainShield Capital Fund gebruikte om zichzelf een goedbetaalde CEO functie te bezorgen, wees de jonge bestuursvoorzitter van de hand. Maandelijks krijgt hij als CEO van de lege beurshuls Inverko een onkostenvergoeding van 800 euro bruto. Simon Jost, die commissaris is en een aandelenbelang bezit van 4,86 procent, krijgt 400 euro bruto per maand. Dit alles om de kosten van de lege huls zo laag mogelijk te houden, aldus Duijvestijn.
Bron: ABM Financial News