Beurs
Banken doen meer aan duurzaamheid dan verzekeraars
21 december 2016 - (ABM FN-Dow Jones) De drie beursgenoteerde Nederlandse banken ABN AMRO, ING Groep en Van Lanschot hebben hun beleid op het gebied van duurzaamheid het afgelopen jaar meer verbeterd dan de bankdochters van verzekeraars Aegon en Delta Lloyd, hoewel de meeste banken nog zwak blijven scoren op het gebied van klimaatbeleid en belastingontwijking. Dit bleek woensdag uit de jaarlijkse publicatie van de Eerlijke Bankwijzer.
"Het is positief dat de meeste Nederlandse banken steeds beter beleid voeren op mensenrechten, arbeidsrechten en corruptiebestrijding", stelde projectleider Pieter Ras.
ABN AMRO verbeterde het afgelopen jaar zijn beleid op 10 van de 50 onderwerpen die het onderzoek onderscheidt. ING Groep verbeterde zich op 7 punten en Van Lanschot op 6 punten. Delta Lloyd, Aegon en Rabobank bleven achter met 2 of 3 verbeteringen.
Verbeteringen waren er onder andere op het vlak van dierenwelzijn, elektriciteitsopwekking en steenkoolwinning, terwijl met name op het vlak van mensenrechten, arbeidsrechten en corruptiebestrijding goed gescoord wordt.
De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van onder mee Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie en vakbond FNV, dat dateert van 2009. De beursgenoteerde verzekeraars NN Group en ASR Nederland, beide nog relatieve beursnieuwelingen, zijn niet opgenomen in het rapport.
Klimaatbeleid en belastingontwijking
Volgens de Eerlijke Bankwijzer valt er vooral nog veel te winnen op de thema's klimaatverandering en belastingontwijking. Vooral de bankonderdelen van verzekeraars Aegon en Delta Lloyd scoren hier slecht. Op het thema klimaatverandering stellen beide verzekeraars geen eisen aan het voorkomen van oliewinning uit teerzanden en beide hebben geen bezwaren tegen investeren in olie en gas.
ING Groep en Van Lanschot scoren ook slecht op klimaatverandering, ABN AMRO en Rabobank scoren hier zelfs ruim onvoldoende.
De vermogensbeheerders van Aegon en Delta Lloyd scoren respectievelijk slecht en ruim onvoldoende op het vlak van belastingontwijking. De verzekeraars houden hier volgens de Eerlijke Bankwijzer geen rekening mee in hun beleggingsbeleid en verwachten ook niet dat bedrijven waar zijn investeren openheid geven over verschuldigde belastingen en betalingen aan overheden.
ING Groep en ABN AMRO doen het beter, maar nog altijd onvoldoende. Ze zeggen niet mee te werken aan belastingontwijking, maar doen nog weinig om zakelijke klanten te stimuleren om belastingontwijking tegen te gaan en open te zijn over hun belastingbetalingen, volgens de Bankwijzer.
Kritiek
Nederlandse banken zijn het niet eens met de meetmethode, meldde Het Financieel Dagblad. Zo zou bijvoorbeeld Rabobank "nauwelijks" meer geld uitlenen aan bedrijven die actief zijn in steenkool, zonder dat dit als officieel beleid is aangemerkt. Peter Ras spreekt dit tegen, wijzend op een recente lening aan een Russische kolenproducent.
Bron: ABM Financial News