Ondernemen met de beste ondersteuning

Beurs

Europese aandelenmarkten sluiten lager

12 januari 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag overwegend lager gesloten, na een negatieve start vanmiddag op Wall Street, waar teleurstelling overheerste over de toespraak van aankomend president Donald Trump van afgelopen woensdag. Farmaceuten werd geraakt door sterke kritiek van Trump op de sector. De Stoxx Europe 600 index eindigde 0,6 procent lager op 362,51 punten, de Duitse DAX verloor 1,1 procent tot 11.521 punten en de Franse CAC 40 daalde 0,5 procent op 4.864 punten. De Britse FTSE 100 eindigde nagenoeg vlak op 7.292 punten.  Volgens marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets drukten veel handelaren woensdag al op de verkoopknop van hun biotechaandelen na de toespraak. "Trump gaat meer concurrentie creëren tussen medicijnproducenten en dat is geweldig nieuws voor consumenten, maar niet zo goed als je aandeelhouder bent." Verder zijn de plannen voor importheffingen voor Chinese goederen het grootste gevaar in de plannen van  Trump, volgens Aslam. "Je wil geen represailles van de tweede economie van de wereld." Donderdag bleek ook dat beleidsmakers van de Europese Centrale Bank in december verdeeld waren over het besluit om de monetaire verruimingsmaatregelen te verlengen, volgens de notulen van die vergadering.  Vorige maand verlengde de ECB de looptijd van zijn maandelijkse opkoopprogramma voor obligaties tot en met december 2017. Daarbij wordt het bedrag aan maandelijkse opkopen vanaf april dit jaar verlaagd van 80 miljard naar 60 miljard euro. Uit de verslaglegging bleek dat een deel van het beleidscomité van de ECB het maandelijkse opkoopprogramma eigenlijk voor een langere periode wilde verlengen. Er waren echter ook enkele bestuursleden tegen een verlenging van QE vanwege de algemene scepsis over het programma. De president van de Bundesbank Jens Weidmann behoorde tot de dissidenten.  Op macro-economisch vlak werd donderdag ook bekend dat de Duitse economie vorig jaar met 1,9 procent is gegroeid. Dit markeerde het sterkste groeitempo sinds 2011. Verder bleek dat de industriële productie in de eurozone in november met 1,5 procent is toegenomen ten opzichte van een maand eerder, terwijl de inflatie in Frankrijk in december op 0,6 procent uitkwam op jaarbasis. Olie werd donderdag duurder na uitspraken van de Saoedische minister van Olie, die de markt vertrouwen gaven dat de afgesproken productiebeperkingen binnen het oliekartel OPEC ook echt worden nageleefd. De februari-future op een vat West Texas Intermediate steeg 1,3 procent op 52,92 dollar en de maart-future op een vat Brent won 1,5 procent tot 55,96 dollar. De euro noteerde rond het slot van de Europese beurzen op 1,0660 dollar. Donderdagochtend verhandelde het muntpaar nog op 1,0648 en woensdagavond bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op 1,0498. 

Stijgers en dalers
De biofarmaceutische sector stond onder druk na de uitspraken van Trump. Bayer verloor 1,0 procent, Sanofi leverde 1,0 procent in en Roche Holding daalde 2 procent. GlaxoSmithKline moest 0,8 procent laten gaan. In het spoor van deze sectorgenoten stond het Deense Novo Nordisk extra onder druk vanwege het nieuws dat in Amerika een rechtszaak is aangespannen tegen het bedrijf vanwege onrechtmatige prijsafspraken. Novo Nordisk verloor 4,0 procent. UniCredit daalde in Milaan 1,7 procent. De Italiaanse bank maakte bekend zeker 8 miljard euro aan extra voorzieningen te nemen op slechte leningen in het vierde kwartaal. Daarnaast gingen de aandeelhouders van de noodlijdende bank akkoord met een claimemissie van 13 miljard euro. Sectorgenoot Intesa Sanpaolo verloor 1,4 procent. De Britse retailers Tesco en Marks & Spencer kwamen donderdag met kwartaalcijfers. Tesco zag de omzet in het derde kwartaal toenemen, en dit gold ook voor Marks & Spencer. Beide concerns boekten in zowel thuismarkt het Verenigd Koninkrijk als internationaal groei. Marks en Spencer steeg 1,0 procent, maar van Tesco waren beleggers minder onder de indruk en het aandeel daalde 2,3 procent. Ook Associated British Foods kon beleggers niet bekoren, hoewel de resultaten bij het moederbedrijf van Primark wel stgen in het afgelopen kwartaal. Het aandeel leverde 4,2 procent in.  Compagnie Financière Richemont wist 8,6 procent te stijgen na het vrijgeven van positieve omzetcijfers over het afgelopen kwartaal. Het Zwitserse bedrijf, dat luxe artikelen als horloges en sieraden verkoopt, zag de omzet met 6 procent toenemen tot ruim 3 miljard euro. Verder zaten uitzenders in de lift na een positief sectorrapport van Deutsche Bank, met onder meer een adviesverhogingen voor Randstad, dat 0,7 procent won in Amsterdam en voor het Zwitserse Adecco, dat 0,6 procent meer waard werd in Zürich. Het Britse Hays, waarvoor het advies ook verhoogd werd door de Duitse bank, daalde echter 0,7 procent. ThyssenKrupp maakte bekend dat het een resterend belang van 49 procent in Atlas Elektronik overneemt van Airbus. Het staalconcern had al een belang van 51 procent. Financiële details werden niet bekendgemaakt. Het aandeel ThyssenKrupp daalde 0,7 procent en Airbus verloor 1,2 procent.

Tussenstand Wall Street
Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de Dow Jones index 0,7 procent lager, daalde de S&P 500 met 0,5 procent en verloor de Nasdaq 0,7 procent.

Bron: ABM Financial News

Doorsturen  |  Reageer

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.