Beurs
Uitgelicht: GrandVision zet snelle groei voort
24 februari 2017 - (ABM FN-Dow Jones) GrandVision heeft vorig jaar zijn snelle expansie met een combinatie van autonome groei en acquisities onverdroten voortgezet, zo bleek maandag uit de jaarrapportage over 2016 van de exploitant van optiekketens.
Per saldo groeide het aantal optiekwinkels vorig jaar ten opzichte van eind 2015 met maar liefst 406 filialen tot 6.516 winkels en daarnaast maakte het sinds februari 2015 beursgenoteerde concern een stevige groei in zijn online activiteiten door.
Grootaandeelhouder HAL zal niet ontevreden geweest zijn over de resultaten van het optiekconcern. Over heel 2016 steeg de omzet met 3,5 procent naar 3,32 miljard euro. Autonoom groeide de omzet ook met 3,5 procent en overnames droegen voor 3,1 procent bij. Tegen constante wisselkoersen namen de verkopen met 6,5 procent toe.
Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg in 2016 met 5,0 procent naar 537 miljoen euro. De marge lag op 16,2 procent tegen 16,0 procent een jaar eerder. Onder de streep restte een nettowinst aan aandeelhouders toe te wijzen van 231 miljoen euro. In 2015 verdiende GrandVision een vergelijkbare nettowinst van 213 miljoen euro.
Omzet en bedrijfsresultaat voldeden geheel aan de verwachtingen van analisten, die gemiddeld een jaaromzet van 3,32 miljard euro en een 4,7 procent hoger bedrijfsresultaat van 536 miljoen euro hadden voorzien. Maar de nettowinst bleef toch enigszins achter bij de door de analisten voorziene 250 miljoen euro.
Het bedrijf stelde de aandeelhouders een dividend van 0,31 euro per aandeel in het vooruitzicht. Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers was, gezien de gezonde cijfers, enigszins teleurgesteld over dit "wat zuinige" dividend.
Intussen werden maandag de doelstellingen voor de middellange termijn door GrandVision herbevestigd. Het bedrijf streeft naar een jaarlijkse omzetgroei, exclusief grote overnames, van tenminste 5 procent tegen constante wisselkoersen. Het aangepaste bedrijfsresultaat zal daarbij naar verwachting van het concern een hoge enkelcijferige groei laten zien.
Daarnaast voorziet GrandVision dat het, dankzij de sterke kasstroom die het concern genereert, nieuwe overnames kan blijven doen, zonder dat dit tot een noemenswaardige verandering van de kapitaalstructuur leidt. De verhouding tussen nettoschuld en EBITDA blijft daarbij op maximaal 2 keer.
ING verhoogde dinsdag het koersdoel voor het AMX-fonds van 25,50 naar 27,00 euro en handhaafde zijn koopaanbeveling. "We zien GrandVision als een actieve consolidator in een nog altijd erg gefragmenteerde mondiale brillenmarkt", aldus analist Tijs Hollestelle.
Volgens de marktvorser onderstreepten de stabiele operationele prestaties en de onderliggende kasstroom "eens te meer" dat zelfs als de kwartaalgroei volatiel is, de business zelf "erg stabiel" is.
ING heeft becijferd dat GrandVision over een oorlogskas van meer dan 1 miljard euro beschikt, "wat de onderneming toestaat om ook grote stappen te maken". Een eventuele significante beweging richting de Amerikaanse markt zou volgens Hollestelle "een grote aanjager voor de aandelenkoers" zijn.
Ondanks het invullen van zijn groeiambities, liggen er voor GrandVision ook gevaren op de loer, aldus analist Alan Vandenberghe van KBC Securities. Hij ziet de recente fusie tussen Luxottica en Essilor tot veruit de grootste marktpartij, en de markttoetreding van Luxotticca in Latijns-Amerika als een serieuze risicofactor voor GrandVision. KBC Securities houdt op GrandVision Houden als advies met een koersdoel van 25,50 euro.
Intussen keken beleggers deze week vooral naar de gedegen resultaten en mooie groeicijfers en beloonden het bedrijf op weekbasis met een stijging van het aandeel van 7,7 procent tot 24,05 euro.
Bron: ABM Financial News