Beurs
Update: Talpa eist onderzoek en onafhankelijke commissaris bij TMG
7 maart 2017 - (ABM FN-Dow Jones) Mediabedrijf Talpa is naar de rechter gestapt om te protesteren tegen de gang van zaken bij Telegraaf Media Groep (TMG), nu het beursfonds heeft ingestemd met een lager bod van de Belgische rivaal Mediahuis in een consortium met de familie Van Puijenbroek. Dat meldde Talpa dinsdagavond.
Talpa wil dat de Ondernemingskamer van het Amsterdamse Gerechtshof het beleid en de gang van zaken bij TMG laat onderzoeken en per direct een onafhankelijk commissaris benoemt met verstrekkende bevoegdheden.
Talpa biedt inmiddels 6,50 euro per aandeel TMG en heeft zijn belang in TMG uitgebreid tot 24,1 procent. Het hogere bod heeft volgens TMG geen kans van slagen, nu het bedrijf in het weekend akkoord is gegaan met het overnamebod van 6,00 euro in contanten van het consortium, dat een meerderheidsbelang van 59 procent van de aandelen TMG heeft.
Volgens Talpa heeft de RvC niet redelijk en billijk gehandeld door de gesprekken met Talpa op 28 februari abrupt af te breken, nadat Talpa op 26 februari nog een hoger bod had aangekondigd.
TMG zou beweren dat het gedwongen was die gesprekken met Talpa af te breken om te voorkomen dat het Belgische consortium een vijandig bod zou uitbrengen. Dat argument snijdt volgens Talpa geen hout, omdat TMG een structuurvennootschap is en een beschermingsstichting heeft, zodat het bedrijf goed is beschermd tegen vijandige overnames.
Na de keuze van de RvC voor het consortium kondigde Talpa op 4 maart opnieuw een hoger bod aan, maar besloot de RvC van TMG een dag later het lagere bod van de rivaal aan te bevelen bij de aandeelhouders.
Volgens Talpa waren de strategische waarde en de vooruitzichten voor de werknemers van zijn overnamevoorstel beter. Talpa zou onder andere geen extra kostenbesparingen willen doorvoeren en ook geen geld hoeven lenen voor de overname.
De RvC zou verder onnodig zeggenschap hebben overgedragen aan het consortium, volgens Talpa, door ermee in te stemmen dat het consortium zijn bod gestand mag doen op basis van het bestaande aandelenbelang.
Eerder dinsdag zei de Centrale Ondernemingsraad beroep te hebben aangetekend bij dezelfde Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof tegen de gang van zaken bij TMG. De RvC liet dinsdagavond weten desondanks nog steeds constructief en intensief in overleg te zijn met de COR "om tot een zorgvuldig en voor alle partijen aanvaardbare procedure te komen."
Update: om extra informatie toe te voegen.
Bron: ABM Financial News