Beurs
Inverko klaar om uit eigen as te herrijzen
29 april 2017 - (ABM FN-Dow Jones) Inverko moet uit zijn eigen as herrijzen en een beetje geluk is daarbij wel gewenst, dat spreekt al uit de nieuwe naam Phelix voor het fonds met illustere voorgangers als Vivenda Media Groep en Newconomy. Dit bevestigde de nieuwe CEO Selwyn Duijvestijn in gesprek met ABM Financial News, die uitlegt dat de nieuwe naam een samenstelling is van het mythologische vogel Phoenix en Felix, Latijn voor geluk.
Phelix, de naam moet op de komende jaarvergadering op 16 juni nog door de aandeelhouders worden goedgekeurd, is een lege beurshuls die volgens Duijvestijn ditmaal wel een succes moet worden voor de aandeelhouders, iets wat tientallen voorgangers niet is gelukt.
Om tot een succesverhaal te komen, moest Duijvestijn eerst de puinhoop bij Inverko opruimen. Inmiddels is er een crediteurenakkoord bereikt en zijn de cijfers over 2015 en 2016opgeleverd. "En nu wordt het leuk", zo meent de jongste CEO van het Damrak.
Met de lege huls, die een huidige waarde vertegenwoordigt van ongeveer 5 miljoen euro, kan Duijvestijn in principe drie dingen doen. De huls doorverkopen, eigen activiteiten inbrengen en zo voorzien van een beursnotering of activiteiten van derden inbrengen.
Een doorverkoop is niet de gewenste strategie, legt Duijvestijn uit, tenzij er een bod komt dat simpelweg niet geweigerd kan worden.
Inmiddels voert de CEO van Phelix verschillende "oriënterende gesprekken" met kandidaten die hun activiteiten graag onder de notering van het fonds willen hangen.
Duijvestijn, die naar eigen zeggen zeer regelmatig wordt benaderd door potentiële kandidaten, hanteert een strenge selectie. De onderneming die wordt ingebracht, mag geen belofte zijn, maar moet al een stevige winst maken. De CEO denkt daarbij aan een nettowinst van ongeveer 1 miljoen euro per jaar. Ook moet het zittende management van de onderneming bereid en kundig genoeg zijn om na de omgekeerde beursgang leiding te blijven geven.
Vooralsnog heeft Duijvestijn nog geen kandidaat gevonden die aan zijn wensen voldoet. Dat betekent ook dat het nog niet tot gevorderde gesprekken is gekomen, dat wil zeggen het tekenen van een geheimhoudingsverklaring en een boekenonderzoek.
Nadat de omgekeerde beursgang heeft plaatsgevonden, wil Duijvestijn zich terugtrekken als CEO en zich weer volledig richten op het beleggen. Mogelijk blijft hij wel aan als commissaris. Phelix is namelijk de grootste belegging van het Mountain Shield Capital Fund, waar Duijvestijn via Mountain Shield Capital Management de beleggingsstrategie bepaalt.
Het fonds investeerde 500.000 euro in het toenmalige Inverko en kreeg zo 2,5 miljoen aandelen in handen, omgerekend een belang van 40,55 procent. Daarmee is ongeveer 10 procent van het Mountain Shield Capital Fund in het nieuwe Phelix belegd.
Ook de inbreng van het Mountain Shield Capital Fund is volgens Duijvestijn "een serieuze optie". In dat geval zou de beheerder van het fonds, ROI Asset Management, een beursgang maken.
Duijvestijn is namelijk geen eigenaar van het Mountain Shield Capital Fund, dat wordt beheerd door ROI uit Apeldoorn. Duijvestijn en zijn team zijn louter verantwoordelijk voor de invulling van het beleggingsbeleid van het fonds en krijgen hiervoor een vergoeding.
Recent kende Duijvestijn de nodige slechte publiciteit. Onder meer de structuur tussen het beleggingsfonds en Mountain Shield Capital Management en de beleggingen in illiquide fondsen als Inverko, RoodMicrotec en VNC, het beursgenoteerde beleggingsvehikel van Beursgenoot Geert Schaaij, in de vorm van een converteerbare obligatie ter waarde van 1,2 miljoen euro.
"Een goede spreiding is essentieel. Spreiding tussen sectoren, regio's en ook tussen verschillende bedrijfsgroottes. Het is daarom een bewuste keuze om zo'n 20 procent tot 25 procent van het MountainShield Capital Fund in smallcaps te beleggen. Onbekend maakt onbemind en wanneer een klein bedrijf uitgroeit, zijn er mooie winsten te behalen", verdedigde Duijvestijn zich tegen de kritiek.
Feit is dat indien beleggers uit het MountainShield Capital Fund stappen, het voor het fonds erg moeilijk is om beleggingen als de obligatie van VNC en Inverko te verkopen om zo kapitaal vrij te maken. Duijvestijn vreest hier niet voor en wees er op dat het fonds maandelijks een instroom kende van ongeveer 2 miljoen euro in het afgelopen half jaar.
Bron: ABM Financial News