Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bedrijfsoverdracht actueler dan ooit

6 december 2011 - Ook onder ondernemers slaat de vergrijzing toe. Bijna een derde van de ondernemers wil zijn bedrijf binnen vijf jaar van de hand doen; in 2009 was dat nog maar een kwart. Daarbij is vooral de waardebepaling en de financiering nog een probleem.

Dit blijkt uit onderzoek van het Belgische Unizo onder 1.959 ondernemers, over het algemeen mannen van wie drie kwart ouder dan 45 en 44 procent ouder dan 55 jaar. 

Familiebedrijf

59 procent van de ondervraagden heeft een familiebedrijf, waar in bijna 60 procent van de gevallen de eerste generatie aan zet is. Uit de enquête bleek dat voor bijna de helft van de ondernemers de waardbepaling van het bedrijf een probleem vormt bij overdracht. Slechts twintig procent van de respondenten kent de waarde van zijn onderneming, 48 procent denkt die bij benadering te kunnen bepalen. Het grootste probleem bij de opvolging blijft voor 36 procent het vinden van een opvolger. Volgens de enquête beschouwen bijna vier op de tien ondernemers financiering als een moeilijkheid. Het motief om het bedrijf te verkopen of over te laten is voor meer dan de helft het bereiken van de pensioenleeftijd. Voor 25 procent is een verkoop het gevolg van gezondheid. Nog een vijfde zegt dat er alleen verkocht wordt als er geen opvolger is. 

Professioneel adviseur

Ondernemers zijn vooralsnog niet veel bezig met overdracht. "Bij overdracht komt emotie kijken, veel bedrijfsleiders stellen dat zo lang mogelijk uit," klinkt het. Indien ondernemers toch actief bezig zijn met overdracht, heeft 61 procent al een professionele adviseur betrokken, 36 procent heef het opvolgingsplan besproken met de kinderen en vier op tien hebben de opvolger al aangewezen. Nog een 26 procent van de bijna 2.000 ondervraagden geeft aan wel al een infosessie gevolgd te hebben. In geval van overdracht overweegt 45 procent een verkoop aan derden, buiten de familie. De interne overdracht is beperkt: slechts 22 procent denkt de zaak over te dragen aan de volgende generatie, 3,5 procent binnen de familie. Zeventien procent denkt aan volledige stopzetting van de activiteiten. De grootste knelpunten blijven de waardebepaling van het bedrijf, voor 49 procent van de MKB-bedrijven, de financiering (38 procent) en de fiscale belasting bij overdracht. Ook vergunningen, subsidies, personeelsproblemen en juridische vraagstukken worden genoemd als knelpunten. 

Exitplanning is nu actueel

"In Nederland zal de situatie niet veel anders zijn," zegt Marcel van Druenen van ExitPlanning over dit onderzoek van Unizo. Ondernemers hebben er een hekel aan om over hun eigen exit na te denken en dus gebeurt dat pas op het laatste moment. Dat is jammer want daardoor gaat soms veel waarde verloren en zijn overdrachten van ondernemingen vaak helemaal geen succes. Het is belangrijk om daar tijdig over na te denken. "Eigenlijk hoort exitplanning al thuis in het businessplan van de startende onderneming," volgens Van Druenen. Bij alle start-ups die hij heeft begeleid, is de exit een onderdeel van het businessmodel. Voor een investeerder is het essentieel om te weten wanneer en hoe de waarde die met de onderneming wordt opgebouwd ook daadwerkelijk terugkomt in de vorm van cash geld. "Ik ben er van overtuigd dat exitplanning helpt om focus te houden op waardecreatie. Het is daarom een goed idee om exitplanning te gebruiken als kapstok voor de bedrijfsstrategie, met als vier belangrijkste pijlers winst, groei, kostenbeheersing en productiekwaliteit. Het gaat niet alleen om geld, maar ook om als ondernemer met je bedrijf te werken om je doelen te bereiken, zowel materieel als immaterieel. Maar al te vaak zijn ondernemers vooral in hun bedrijf druk met dingen die ze helemaal niet leuk vinden en waar ze dus ook niet goed in zijn". 

Onafhankelijke regie noodzakelijk
Er komt nog al wat bij kijken om een bedrijf op een succesvolle manier over te dragen. Het gaat om meer dan juridische en financiële aspecten. Natuurlijk spelen de notaris en de accountant een belangrijke rol in het verhaal, maar er zitten nog veel meer bedrijfskundige kanten aan. Zeker als er sprake is van verkoop aan derden is het aan te bevelen om iemand in de arm te nemen die over het totale proces waakt en de specialisten op het eindresultaat gericht houdt. Bij dat proces gaat het om netwerken en contact maken met potentiële kopers. Die komen niet bij toeval langs maar dienen gericht benaderd te worden. Dan is er het onderhandelingsproces, soms de noodzakelijke reorganisatie om er voor te zorgen dat de structuur en organisatie aansluiten op een nieuwe leiderschapsstijl, de communicatie over de verandering, mogelijke personele problematiek en heel veel emotie bij alle betrokken. Een buitenstaander die al deze dimensies kan overzien is een grote meerwaarde in dit proces en meestal de enige die zich om het totaaloverzicht en de voortgang bekommerd. 

De overnamescan

De overnamescan geeft antwoord op de vraag of u klaar bent voor de overdracht van uw bedrijf en inzicht in wat daar allemaal komt kijken.


Bron: Allepersberichten.nl Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.