Nieuws
Cao-akkoorden vallen duur uit
9 december 2011 - De loonstijgingen die vakbonden en werkgevers in november met elkaar afspraken, zijn met 1,9 procent iets hoger dan die in de voorgaande maanden van 2011. Dat blijkt uit cijfers van AWVN. De gemiddelde loonstijging van alle in 2011 tot stand gekomen akkoorden is met 1,7 procent onveranderd.
De in oktober afgesloten akkoorden kwamen gemiddeld op 1,5 procent. De onverwachte stijging in november wordt verklaard uit het feit dat de meeste akkoorden uit november betrekking hebben op chemie en voedingsmiddelen. Deze sectoren doen het tot nu toe economisch relatief erg goed en dat is terug te zien in de loonafspraken. Tegelijkertijd is het aantal afgesproken akkoorden in november lager dan in andere jaren. In veel gevallen is het cao-overleg vertraagd, uitgesteld of zelfs vastgelopen. Het pensioendossier blijkt hierbij een regelmatig terugkerend struikelblok.Somber beeld
Volgende week, op 13 december, komt het Centraal Planbureau (CPB) met nieuwe ramingen voor 2012. Op basis van de signalen die AWVN de laatste weken van haar leden ontvangt, verwacht AWVN een somberder beeld voor 2012: "Wij houden ernstig rekening met een periode van economische krimp."
Verdiencapaciteit vergroten
AWVN bepleit uiterste voorzichtigheid bij het maken van afspraken over structurele loonsverhogingen. De werkgeversvereniging adviseert om het cao-overleg vooral te gebruiken voor het maken van afspraken om de verdiencapaciteit van de onderneming te vergroten. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om afspraken over flexibeler werken en om het wegnemen van belemmeringen om meer uren te werken of om langer door te werken, bijvoorbeeld ook na de pensioengerechtigde leeftijd.
Duurzaam inzetbaar
AWVN is tevreden over het feit dat in de cao-besprekingen duurzame inzetbaarheid een hoofdrol speelt. Het gaat daarbij om een groeiend aantal concrete afspraken rond scholing, oudere werknemers, diversiteit en vitaliteit van werknemers. In acht van de tien nieuwe cao´s worden dergelijke afspraken gemaakt. Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief