Nieuws
Ondernemend Nederland kijkt met positieve blik terug en vooruit
16 december 2011 - Maar liefst 92 procent van de werkgevers is (zeer) tevreden over de inzet van hun werknemers. Ondernemers zijn positiever over het kabinet: het kabinet Rutte krijgt over 2011 een 6,0 op zijn kerstrapport, in 2010 was dit een 5,5.
Dat zijn enkele opvallende uitkomsten van de jaarlijkse eindejaars-ondernemersenquête van MKB Adviseurs en GIBO Groep / Flynth. Opvallend is dat in 2011 de MKB’er zijn prestaties ten opzichte van de concurrentie beter waardeert.Mkb: redelijk tevreden over 2011
Ondernemers zijn net zo tevreden over de eigen financiële prestaties over 2011 als het jaar ervoor. Vier van de vijf mkb-ondernemers in Nederland geeft daaraan een 6,0 of hoger. Eén op de acht geeft aan dat de onderneming onvoldoende rendement heeft gedraaid. Opmerkelijk is dat het gemiddelde rapportcijfer over 2011 met een 6,58 nauwelijks de 6,56 op van 2010 ontloopt. Over de eigen prestaties ten opzichte van de concurrentie zijn ondernemers optimistischer en geven ze hun eigen bedrijf een 7,1.
Het personeel krijgt een dikke pluim. De werklust van werknemers in het mkb wordt beoordeeld met een 7,7 en ook over de vaardigheden van werknemers zijn de werkgevers met een 7,5 dik tevreden.
Van de Nederlandse mkb’ers zag één op de drie de afzet van producten of het aantal opdrachten gelijk blijven, 28 procent zag de werkvoorraad (afzet/orders) afnemen maar 37 procent ziet juist een toename. Het zijn vooral de ondernemers in de industrie, groothandel en transport die de hoeveelheid werk zien toenemen. Mkb’ers in de bouw en de detailhandel non-food ervaren juist een afname.
Ondernemers en sociale media in 2011
De sociale media worden een serieuzer kanaal voor ondernemers. 40 procent heeft een account bij Facebook, waarvan 69 procent dit op z’n minst relevant vindt voor z’n onderneming en een kleine twintig procent daar ook concreet opdrachten uithaalt. De helft van de ondernemers is actief op LinkedIn; daarvan 73 procent vindt dit voor de onderneming relevant en ruim vijftien procent haalt hier opdrachten uit. Twitter is het minst populair: 28 procent van de ondernemers is actief op Twitter. Toch levert dit het meeste op: één op de vijf twitterende ondernemers krijgt ook opdrachten via dit kanaal.
Kredietbehoefte en financieringen
Van de bedrijven met een kredietbehoefte ondervond in 2009 nog 43 procent belemmeringen bij de financiering van bedrijfsactiviteiten. In 2010 is dit aantal fors gedaald, naar 24 procent en in 2011 nog iets verder naar 23 procent. Op de vraag of de mkb-ondernemer behoefte heeft aan andere vormen van kredietverstrekking – buiten de traditionele banken – geeft 91 procent aan daaraan geen behoefte te hebben. Bijna de helft (45 procent) van de respondenten geeft overigens aan de weg te kennen naar alternatieve financieringsvormen.
Balans werk en privé
De balans tussen werk en privé is iets verbeterd. Van de ondernemers geeft nog 18,7 procent een onvoldoende aan het evenwicht tussen bedrijf en privé, met als gemiddelde cijfer een 6,6. In 2010 gaf nog twintig procent van de ondernemers een onvoldoende en lag het gemiddelde cijfer op een 6,5.
Verwachtingen voor 2012
Verwachtte in 2010 nog ruim 64 procent van de ondernemers in het opvolgende jaar een beter resultaat te behalen, voor 2012 zijn de verwachtingen beduidend pessimistischer. Een meerderheid van 51,5 procent verwacht geen beter resultaat te behalen. Ondanks de verwachte tegenvallende resultaten, geeft 64 procent van de ondernemers aan dat de economische tegenwind ook kansen met zich meebrengt. Belangrijke kansfactoren zijn het vergroten van het aantal klanten, het vergroten van omzet bij bestaande klanten en het investeren in kennis.
De investeringbereidheid – het voornemen om 100.000 euro of meer te investeren in het aankomende jaar – is licht toegenomen, van twaalf procent in 2010 naar veertien procent in 2011. Stijgende rente, slecht betalende debiteuren, nieuwe wet- en regelgeving en een stagnerende afzet worden gezien als belangrijkste belemmeringen.
Kabinet, overheid en gemeenten
Na twee jaren van onvoldoendes krijgt het kabinet over 2011 een 6. Een magere voldoende, want het aantal ondernemers dat vindt dat de overheid economisch herstel voldoende stimuleert is fors gedaald, van 31 procent in 2010 naar 22 procent in 2011. Van de ondernemers geeft 96,4 procent aan dat de Haagse regeldruk gelijk is gebleven of zelf verder is toegenomen, dit tegen het streven van de overheid in.
Van de ondernemers vindt 6,8 procent dat hun gemeente ‘mkb-vriendelijker’ is geworden. Dat is laag, gezien eerder gedane beloften van gemeenten aan werkgeversorganisaties beter te luisteren naar de wensen van ondernemers. Veelgenoemde ergernissen zijn de doorlooptijd van vergunningen en de hoge kosten die de gemeente rekent voor haar dienstverlening.
Onbekend innovatiebeleid
Het kabinet zet naar eigen zeggen krachtig in op innovatie voor 2012. Maar de overheid slaagt er niet in dit goed te communiceren. Zo hebben twee op de vijf ondernemers geen idee wat de aangekondigde innovatieregeling Research- en Development-aftrek is. Ondernemers zijn van mening dat het grote bedrijfsleven vooral profiteert van stimuleringsmaatregelen, maar dat kleine zelfstandige ondernemers nauwelijks aan bod komen.
Hypotheekrenteaftrek voor helft ondernemers niet heilig
Voor ondernemers is de hypotheekrenteaftrek niet heilig. ‘Niet aankomen’ vindt 53 procent, terwijl 47 procent van de ondernemers wel vindt dat de huidige hypotheekrenteaftrek kan worden afgebouwd. In toelichtingen op hun antwoorden, geven zowel voor- en tegenstanders aan dat dit niet zonder verantwoorde overgangsregeling kan. Hypotheekrenteaftrek voor een hypotheekbedrag tot maximaal 500.000 euro moet in elk geval behouden blijven.
De prioriteiten van het kabinet voor komend jaar moeten zijn: zorgen voor een sterke euro (31,1 procent), verlagen van de administratieve lasten (23,7 procent) en zorgen voor goede financieringsmogelijkheden voor ondernemingen (zestien procent). Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief