Nieuws
Bedrijfsleven investeert 1,5 miljard in 'innovatieve topeconomie'
17 januari 2012 - Het bedrijfsleven is - in tijden van economische tegenwind - bereid om 1,5 miljard te investeren in onderzoek en innovatie met de Nederlandse kennisinstellingen. Daarbij zitten veel MKB bedrijven. De investeringen vinden plaats in het zogenoemde 'topsectorenbeleid', waarmee Nederland zijn wereldwijde economische positie blijvend (verder) wil versterken.
De plannen van de bedrijven zijn gisteren door minister Verhagen van EL&I naar de Kamer gestuurd. Het bedrijfsleven prijst de doortastendheid van de minister.Snel duidelijkheid
De inspanningen van het bedrijfsleven staan tegenover de bereidheid van de minister en het kabinet om ruim twee miljard euro overheidsgeld in een sterke, innovatieve economie te steken. Nu het bedrijfsleven bereid is om te investeren, geven de tien topsectoren aan dat snel duidelijkheid moet komen over de inzet van de publieke middelen voor de topsectoren. Dan kunnen de innovatiecontracten worden getekend.
Aantrekkelijke opleidingen
Ook in het onderwijs wil het bedrijfsleven een bijdrage leveren door opleidingen die van belang zijn voor de sectoren aantrekkelijker te maken door private excellentiebeurzen beschikbaar te stellen. Ook wil het investeren in publiekprivate samenwerking, zoals de Centra voor Innovatief vakmanschap en de Centers of Expertise. Er komt van de sectoren nog een masterplan bèta techniek.
Uitweg uit de recessie
Met zijn bereidheid tot investeren laat het bedrijfsleven duidelijk zien dat de enige structurele weg uit de huidige economische recessie het creëren van innovatie, duurzame economische groei is.
In een gezamenlijke brief aan minister Verhagen waarderen de 'boegbeelden' van de topsectoren de snelheid waarmee het kabinet, en in het bijzonder de minister van EL&I, het beleid aanpakt. In de aanbiedingbrief van Verhagen staat dat hij twintig miljoen reserveert om de deelname van het Nederlandse bedrijfsleven aan Europese onderzoeksprogramma's zeker te stellen. Ook zal hij volgend jaar al 90 miljoen beschikbaar stellen voor de RDA+, een fiscale regeling die publiek private samenwerking op het gebied van onderzoek en innovatie moet stimuleren. Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief