Nieuws
2 februari 2012 - Zelfstandigen zonder personeel zitten niet bij de pakken neer. Ze boren hun inventiviteit aan en zetten, waar nodig, de tering naar de nering. Dat blijkt uit reacties die de VZZP ontving op vragen over omzet, concurrentie, prijsvorming. Een greep uit de huidige tendens.
Rustig aan doen met uitgaven en bezuinigen, dat is wat de zzp'er momenteel doet. Nu even geen nieuwe laptop, die dure tablet nog niet aanschaffen, de lease-auto een jaartje langer rijden en de stapel vaklitteratuur terugbrengen tot wat noodzakelijk is, want ‘ook via internet kan ik heel veel informatie vinden’. En dure seminars inruilen tegen gratis bijeenkomsten.Minder opdrachten, lagere tarieven
Heeft de een geen last van prijsconcurrentie, de ander wel. Soms wordt een opdracht tegen kostprijs aangenomen (liever aan de slag, dan thuis op de bank). Er moet meer moeite gedaan worden om dit jaar een gelijkblijvende omzet te halen. Opdrachten zijn kleiner of worden geknipt tot twee opdrachten. En het duurt ook langer voordat kansen echt opdrachten worden Over het algemeen is men somber of gematigd somber over de dit jaar te verwachten resultaten, maar het andere beeld is er ook: gematigd positief tot positief, want werk is er zeker nog wel, ook al daalde het uurtarief van een zzp’er in de bouw van 35 naar 30 euro. Netwerken is voor veel zzp’ers het motto.
Niet zielig
Men is het klagen over die zielige zzp’ers die het zo moeilijk hebben duidelijk zat. Zijn er niet teveel zzp’ers in sommige sectoren? Is de kwaliteit van ondernemerschap wel voldoende? Het hebben van ‘gouden handjes’ alléén is niet voldoende, juist niet als het economisch tegenzit. Moet een aantal niet gewoon terug in loondienst? Al dat klagen doen de zelfstandigen als groep geen goed is het algemene gevoel.
Overheid
Ten slotte: de overheid moet de economie stimuleren, sneller betalen, het lage BTW-tarief op verbouw en onderhoud continueren en ‘door weg te blijven van ondernemerschap, want dat heeft ze toch niet in de genen’. Graag meer aandacht voor kleine bedrijven en stop de voortdurende focus op grote bedrijven en banken. Lastenverzwaring en bezuinigen zijn een rem op bestedingen. Behoud van koopkracht moet prioriteit hebben. Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief