Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werkgevers schoonmaakbranche doen CAO eindbod

6 februari 2012 - Werkgevers in de schoonmaakbranche (OSB) hebben wederom het initiatief genomen bij de CAO onderhandelingen. Zij zijn met een CAO eindbod gekomen met een forse financiële investering ondanks de huidige crisis. In het uitgebreide totaalpakket is de waardering voor de schoonmaker het uitgangspunt.

Er wordt onder andere inhoud gegeven aan het begrip ‘respect’, een intensivering van het bestrijden van ongewenst marktgedrag, werkdrukmeting voor en na contractwisseling en significant verhogen opleidingsquotum. Ook biedt zij een vijf procent loonsverhoging over een periode van twee jaar, naast een groot aantal andere onderwerpen. Werkgevers nemen hiermee tijdens deze recessie een aanzienlijk ondernemersrisico. Vakbonden vinden het echter nog te weinig en houden vast aan een eisenpakket van zo’n negen procent. Werkgevers vinden het onredelijk en onrealistisch dat de vakbonden vasthouden aan al hun eisen en houden het dan ook nu bij hun eindbod. Deze ontwikkeling is zeker niet in het belang van de 150.000 schoonmakers, die nu niet kunnen profiteren van een nieuwe CAO. De vakbonden zullen dit eindbod aan hun achterban voorleggen. 

Aanzienlijk totaalpakket

Naast bovengenoemde onderdelen bevat het totale CAO pakket van de werkgevers ook voorstellen over ziekte en arbeidsongeschiktheid, aanpak pensioenproblematiek, verantwoord personeelsbeleid, inzet uitzendkrachten, vakantie en verlof en eenduidige toepassing van de contractwisseling.
Eerste onderhandelaar Anton Witte: "Als werkgevers kiezen we voor investeren in een sterke, duurzame en aantrekkelijke schoonmaakbranche. Daarvoor moet je soms je nek uitsteken. Dat doen we dan ook flink. Het is onbegrijpelijk dat vakbonden vasthouden aan hun uitgebreide eisenpakket. Onze 150.000 schoonmakers zijn gebaat bij een redelijke vakbond. Deze ontwikkeling is slecht voor onze schoonmaakbranche en onze mensen nu er geen nieuwe CAO is. Ik roep de bonden op dit eindbod op de juiste waarde te schatten in deze tijdsgeest ." 

Respect en waardering

In het CAO voorstel is structureel gekeken hoe de discussie over respect gezamenlijk kan worden aangepakt. Met de recente introductie van Code Verantwoordelijk Marktgedrag is al een significante stap gezet om samen met opdrachtgevers, vakbonden, intermediairs en werkgevers het marktgedrag structureel te verbeteren. Binnen de mogelijkheden van de code willen OSB met de vakbonden afspraken maken om samen op te trekken om maximale invloed uit te oefenen bij aanbestedingen. 

Meten werkdruk

Samen met de vakbonden willen werkgevers een meetinstrument inzetten om objectief te kunnen bepalen wat de werkdruk is. Dit meetinstrument zal worden gebruikt zes maanden voor het aflopen van het contract en zes maanden na de start van een nieuw contract. De werkdrukmetingen worden uitgevoerd door een onafhankelijke organisatie (RAS). 

Bovengemiddelde loonsverhoging

Kijkend naar de huidige loonsverhogingen bij CAO overeenkomsten (gemiddeld 1,7 procent verhoging per jaar) bieden de werkgevers een bovengemiddelde loonsverhoging van ruim vijf procent over twee jaar. Een forse verhoging. Daarbij gaan werkgevers ervan uit dat opdrachtgevers inzien dat het schoonmaakwerk essentieel is in onze economie en maatschappij. Investeren in en waarderen van schoonmakers is daarbij essentieel. Een investering die partijen met elkaar bereid moeten zijn te doen.

Doorsturen  |  3  |  Nieuwsbrief

Reacties

Erhan Can

6-02-2012 09:54  |  

Wij staken toch gewoon door totdat laatste schoonmaakbedrijven omvallen en opdrachtgevers collectief vertrouwen in schoonmaakbranche opzeggen.

De diepere beredenering achter een staking vinden wij niet interessant temeer het niet ons doel is om voor de rechten van alle schoonmaakmedewerkers op te komen maar om gewoonweg het woord staken uit te buiten.

Frank

6-02-2012 11:44  |  

Het schijnt erg moeilijk te zijn om een faire prijs neer te leggen bij de klant.

Marktwerking betekent tevens negatieve prikkels in de prijsvorming van jouw produkt, namelijk het leveren van diensten aan de eindgebruiker.

wim

7-02-2012 07:50  |  

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.