Nieuws
Kwakkelende private ondernemingen vormen makkelijke overnameprooi
29 februari 2012 - Veel gezonde private ondernemingen en familiebedrijven in Nederland grijpen de crisis aan om dit kalenderjaar op overnamepad te gaan. Het is een opvallende ontwikkeling, omdat het huidige financieringsklimaat de overnamemarkt fors onder druk zet.
Die conclusies trekt PwC op basis van de jongste Private Companies Barometer: een halfjaarlijks onderzoek onder ruim 200 directieleden en directeurgrootaandeelhouders van niet-beursgenoteerde ondernemingen.DGA op overnamepad
Ondanks het zorgelijke beeld over de economie verwacht maar liefst 35 procent van de geïnterviewde directieleden en directeurgrootaandeelhouders (dga's) dit kalenderjaar een ander bedrijf of activiteit over te nemen. Volgens PwC-partner Radboud de Groot blijkt veel van dit type ondernemingen nog steeds tegen gunstige voorwaarden en condities te zijn gefinancierd. "Voor hen is het huidige economische klimaat een uitgelezen kans om zwakkere broeders met financiële problemen te kopen tegen lage prijzen. Het zullen met name relatief kleinere overnames betreffen." Wel waarschuwt hij voor te veel optimisme. "Het feit dat slechts zes procent verwacht activiteiten te verkopen duidt op een significant prijsgat tussen kopers en verkopers."
Verkrijgen financiering moeilijker, maar behoefte neemt af
De barometer peilt halfjaarlijks de economische omstandigheden voor private ondernemingen, waaronder veel familiebedrijven. Tweederde geeft aan de komende zes maanden geen financiering aan te vragen, te vernieuwen of op andere wijze extern geld aan te trekken. Het aantal kredietaanvragen is fors teruggelopen. Vier op de tien ondernemingen heeft in de afgelopen zes maanden geprobeerd een financiering te verkrijgen of extern geld aan te trekken. Zij deden dit veelal via een bankkrediet. De meeste financieringsaanvragen zijn succesvol afgerond. Een jaar geleden had nog 90 procent een financieringsaanvraag gedaan in de voorgaande zes maanden.
Bijna tweederde (64 procent) geeft aan dat het aanvragen van krediet lastiger is geworden en 65 procent geeft aan te verwachten dat het de komende twaalf maanden (veel) moeilijker gaat worden.
De meeste zijn aangewezen op traditioneel bancair krediet als financieringsbron. Alleen grotere ondernemingen overwegen ook andere bronnen, zoals US Private Placements of High Yield Bonds. De garantieregelingen en borgstellingfaciliteiten van de overheid als hulp voor het verkrijgen van financiering worden nauwelijks ingezet. Private ondernemingen vertrouwen op eigen kracht.
Meer tijd, voorbereiding en eisen
Radboud de Groot: "Wat opvalt, is de terugval in kredietaanvragen. Veel ondernemingen zijn al tegen gunstige voorwaarden gefinancierd of hebben een stabiele relatie met eigen financiers waardoor herfinanciering via banken of private equity niet aan de orde is. Tegelijkertijd weten wij dat de financieringsbehoefte vanaf volgend jaar zal stijgen door het aflopen van huidige contracten. Hogere kapitaaleisen zullen de kredietverlening ernstig gaan beïnvloeden. De spelregels zijn nu al wezenlijk anders. Financieringstrajecten vergen veel meer tijd en voorbereiding. Banken stellen hogere informatie-eisen aan klanten. Denk aan een explicietere toelichting van strategie en groeiverwachtingen. Wij verwachten bovendien een verdere verscherping van deze eisen. Wij adviseren het niet te laten aankomen op het laatste moment. Door de herfinanciering naar voren te halen, voorkomt een onderneming dat financieringsbehoefte op termijn alsnog een probleem wordt."
Alternatieven voor bankfinanciering
Uit de barometer blijkt dat directieleden en dga's zelf ook ervaren dat het moeilijker wordt een bankkrediet te verkrijgen en verwachten dat dit in de toekomst nog lastiger zal worden. Radboud de Groot: "Private ondernemingen doen er goed aan alternatieven voor traditionele bankfinanciering te overwegen. Denk aan bijvoorbeeld bevoorschotting van debiteuren en voorraden (factoring) en leasing van productielijnen. Daarnaast adviseren wij contacten te onderhouden met meerdere banken en zo financieringsrisico te spreiden. Dit vergt echter meer openheid en transparantie richting banken, iets waar nog niet iedere private onderneming aan gewend is." Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief