Nieuws
Inkomenszekerheid voor de zzp'er: wettelijk regelen of niet?
29 februari 2012 - Als Martijn van Dam (kandidaat fractievoorzitter van de PvdA) zijn zin krijgt komt er een stelsel waardoor ZZP’ers meer inkomenszekerheid krijgen. Hij denkt aan een systematiek waarin het verlies van inkomen bij werkloosheid (opdrachtloosheid?), ziekte en arbeidsongeschiktheid wordt opgenomen.
Hij ziet een rol voor de overheid en uiteraard voor de ondernemer zelf. Van Dam denkt aan een verzekeringsmodel waarin premie naar draagkracht wordt geheven en een uitkering die gebaseerd wordt op premie-opbouw. Een pensioenfonds voor zelfstandigen zonder personeel vindt hij ook belangrijk.Inconsistent
Het valt in Van Dam te prijzen dat hij met een min of meer uitgewogen verhaal komt dat uit verschillende bouwstenen bestaat, zo stelt VZZP. "Afgezien van de nodige kanttekeningen die we bij zijn ideeën plaatsen, is het probleem dat zijn partij, de PvdA, weinig consistent is. Uit diezelfde partij komen geluiden over het verplicht stellen van het minimumloon als ondergrens bij het aanvaarden van opdrachten. Hiertegen nam de VZZP al eerder scherp stelling. Zo balanceert de partij als het om zelfstandigen gaat altijd tussen werknemerschap en ondernemerschap, zonder echt te kiezen."
Vrijheid versus bescherming
Bij inkomenszekerheid voor zzp’ers gaat het om inkomen tijdens ziekte of invaliditeit, pensioen, inkomen voor nabestaanden of tijdens een periode van inkomensloosheid. Bestaande regelingen en verzekeringen zijn ontoereikend, bijvoorbeeld door hoge premies. Nieuwe -verplichte- regelingen roepen spanning op tussen vrijheid die zzp’ers wensen (ik ben toch ondernemer!) en nodige sociale bescherming. Want laten we wel wezen: onverzekerd rondlopen is in feite niet verantwoord. Het valt in ieder geval buiten de gebruikelijke ondernemersrisico’s. De VZZP is voorstander van het waarborgen van een basis inkomenszekerheid waarbij zzp’ers de ruimte en vrijheid hebben om zelf aanvullende voorzieningen te treffen en wil hierover graag de discussie aangaan met de politiek.
Doorsturen | 2 | Nieuwsbrief