Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

5 maart 2012 - ‘Zeer riskant.’ Zo kwalificeert AWVN de onverwachte trendbreuk in de ontwikkeling van de cao-lonen. Uit cijfers van AWVN blijkt dat in de in februari afgesproken nieuwe cao’s gemiddeld een loonstijging van 1,7 procent werd overeengekomen.

In januari was dat 1,4 procent, terwijl het gemiddelde in lijn met de economische vooruitzichten al langere tijd daalt.  AWVN vreest dat als de loonafspraken blijven oplopen, dat zeer negatieve effecten zal hebben op de concurrentiekracht van het bedrijfsleven. Met een verwijzing naar de meest recente CPB-cijfers: ‘Dit is juist een tijd dat we allemaal met iets minder genoegen moeten nemen.’ De werkgeversvereniging beveelt ondernemingen aan om vooral creatief te zijn met het loonbeleid, bijvoorbeeld door loonstijgingenvoorwaardelijk te maken. In ieder geval moet het zo zijn dat eerst loonruimte wordt gemaakt vóórdat het wordt verdeeld. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om afspraken over flexibeler werken en om het wegnemen van belemmeringen om meer uren te werken of om langer door te werken. 

Verouderde cao
In februari werden opnieuw opvallend weinig cao’s afgesloten. In de maanden januari en februari zijn in totaal 186 cao’s verlopen, terwijl tot nu toe voor slechts 44 cao’s overeenstemming is bereikt over een nieuwe cao. Van alle 2012-cao’s is tot nu toe voor tien procent een nieuw akkoord bereikt. Ter vergelijking: een jaar geleden was al voor zestien procent van de 2011-cao’s een akkoord bereikt.
Effectief moeten veel werknemers het dan doen met een ‘verouderde’ cao. Van de 550 cao’s die in 2011 afliepen zijn er eind februari 2012 120 nog niet vernieuwd. Over heel 2012 moeten 450 cao’s vernieuwd worden. Dat vakbonden en werkgevers in veel gevallen geen haast lijken te hebben, verklaart AWVN uit de onzekere economische situatie en uit de pensioenproblematiek die als een donkere wolk boven het bedrijfsleven hangt.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.