Nieuws
PZO-voorzitter: Pak schijnzelfstandigheid hard aan
15 maart 2012 - Tijdens de Dag van de Zelfstandige, georganiseerd door PZO (Platform Zelfstandig Ondernemers) heeft voorzitter Esther Raats-Coster een oproep gedaan om schijnzelfstandigheid hard aan te pakken. "De nadruk op gedwongen ondernemerschap in berichtgeving rond zelfstandigen schaadt het imago van zzp'ers."
Tegen een gehoor van ruim 500 zelfstandigen benadrukte ze dat het van belang is goed onderscheid te maken tussen de verschillende groepen die nu allemaal zelfstandigen heten.Diverse groep
"Er wordt over zzp'ers gesproken alsof het een homogene groep is. Maar de groep is zeer divers. Onder de zzp'ers zitten momenteel ook zogenaamde schijnzelfstandigen. Dat zijn voormalig werknemers die zich na hun ontslag noodgedwongen laten inhuren door hun oude werkgever, vaak voor een veel lager tarief en soms zelfs onder minimumloon. Dit zijn mensen van wie de ondernemersvaardigheden niet of nauwelijks zijn ontwikkeld en die zich gedragen als werknemer. Voor hen zou de Wet minimumloon moeten gelden. Het is misbruik door opdrachtgevers die hard moet worden aangepakt."
Gedwongen ondernemerschap
Er zijn ook mensen die als gevolg van bezuinigingen en reorganisaties noodgedwongen voor het ondernemerschap kiezen. In hun hart zouden ze veel liever een vaste baan willen hebben. "Maar de overgrote meerderheid van de zzp'ers kiest er echter bewust voor om zelfstandige te zijn. Ze houden van de vrijheid en de flexibiliteit en zijn beslist niet zielig. De nadruk op gedwongen ondernemerschap in berichtgeving rond zelfstandigen schaadt het imago van zzp'ers."
Goede positie
Over de positie van zzp'ers in de huidige recessie is Raats-Coster optimistisch gestemd. "Vergeleken met de crisis van 2008 is de positie van zzp'ers nu overigens veel beter. In 2008 gingen de zzp'ers er als eerste uit, zij betaalden de rekening van de crisis. Vorig jaar zag je een heel andere beweging. Bedrijven kondigden preventief ontslagrondes aan onder hun vaste personeel en huurden vervolgens zzp'ers in om het werk te doen."
Flexibele schil
Deze flexibilisering van de arbeidsmarkt neemt steeds grotere vormen aan. Bedrijven gaven in 2011 aan een steeds grotere flexibele schil te willen hebben, vaak zo'n 30 procent. Deze ontwikkeling zal dit jaar doorzetten. De hoeveelheid werk voor zzp'ers zal toenemen. Zzp'ers zijn er en gaan niet meer weg. En dat is goed voor de arbeidsmarkt, voor innovatie en voor het ondernemerschap." Doorsturen | 1 reactie | Nieuwsbrief