Nieuws
BV Nederland heeft slechte deponeringsmoraal
5 april 2012 - Van alle deponeringsplichtige bedrijven heeft 32 procent (241.266 deponeringsplichtige bedrijven), na dertien maanden nog altijd niet haar jaarcijfers gedeponeerd van 2010. Slechts 24 procent deponeert haar jaarcijfers binnen de daarvoor gestelde termijn van zeven maanden.
Hieruit blijkt dat BV Nederland zich niet bewust is van de gevolgen van het niet deponeren. Wat is het belang van financiële transparantie voor de ondernemer?241.266 bedrijven nog steeds niet gedeponeerd
In Nederland is een slechte deponeringsmoraal die de beperkte financiële transparantie kenmerkt. Slechts 24 procent van de bedrijven deponeert haar jaarcijfers op tijd binnen de daarvoor gestelde termijn van zeven maanden. Dit loopt op tot 68 procent van de bedrijven die deponeert binnen de tweede termijn van dertien maanden. Dat betekent dat op dit moment, maart 2012, nog altijd 32 procent niet haar jaarcijfers heeft gedeponeerd. Dit zijn 241.266 bedrijven. Een fors aantal bedrijven (dertien procent) heeft zelf nog steeds niet de jaarstukken van 2005 ingeleverd.
Toch is er een lichte daling te zien in het aantal bedrijven dat niet deponeert. Gertjan Kaart, algemeen directeur van Graydon, denkt dat de lichte daling komt door de toegenomen aandacht bij de bedrijven zelf en doordat kredietbeoordelaars, banken en andere ondernemers blijven vragen om tijdige cijfers.
Deponeren jaarcijfers levert voordeel op
Kaart: "De meeste ondernemers meten hun openheid aan de mate waarin ze voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Een gemiste kans. Het is een geweldige business tool die ieder bedrijf sterker kan maken, juist in de huidige economische crisis. Ondernemers die niet op tijd deponeren, missen zo een kans om hun financiers en leveranciers vertrouwen te geven."
Meer krediet én meer business
De politiek en ondernemers realiseren zich nog te beperkt hoe belangrijk financiële transparantie is bij het nemen van kredietbeslissingen. Banken en kredietverzekeraars gebruiken jaarcijfers en de kredietbeoordelingen om een goed beeld te krijgen van klanten met wie ze zaken doen. Nieuwe, positieve jaarcijfers zorgen voor een ‘beter rapportcijfer’. Zij geven betere kredietvoorwaarden bij een volledig bedrijfsprofiel wanneer een positieve kredietbeoordeling is vastgesteld.
Daarnaast kijken ook duizenden bedrijven per dag via een kredietinformatie bureau naar de jaarstukken van een bedrijf om te bepalen hoe en onder welke voorwaarden ze zaken gaan doen. Het deponeren van jaarcijfers zorgt zo voor een beter financieel beeld.
Openheid creëert vertrouwen
Kaart: "In de huidige vertrouwenscrisis is niemand per definitie goed van vertrouwen, en bedrijven zijn daarop geen uitzondering. Ze wensen inzicht en openheid. Willen weten hoe een bedrijf waarmee ze zaken gaan doen er financieel voor staat, of zij hun rekeningen op tijd betalen en of zij een betrouwbare zakenpartner zijn. Pas als vertrouwen bestaat, kan er een goede samenwerking van de grond komen. Als je weet met wie je zaken doet, leidt dit tot meer business, meer kansen en minder risico’s. Daarom is het juist in tijden van financiële onzekerheid belangrijk dat bedrijven open en transparant zijn."
Cijfers over boekjaar 2010
Deponeringsplichtig 754.998 bedrijven
- Besloten vennootschap: 745.982
- Naamloze vennootschap: 3.442
- Cooperatieve vereninging: 5.167
- Onderlinge waarborg maatschappij: 407
Gedeponeerd binnen zeven maanden
- 182.599 (24 procent)
Dit betekent dat 76 procent niet binnen de termijn deponeert (572.399 bedrijven)
Gedeponeerd binnen dertien maanden
- 513.732 (68 procent)
Dit betekent dat 32 procent niet binnen de tweede termijn deponeert
De Wet
In Nederland zijn er 754.998 bedrijven deponeringsplichtig. Er bestaat een wettelijke termijn van zeven maanden na het sluiten van het boekjaar waarbinnen stukken bij de KvK gedeponeerd moeten zijn. Aandeelhouders kunnen besluiten tot een extra uitstel van zes maanden waardoor de termijn op verzoek kan worden opgerekt naar dertien maanden. Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief