Nieuws
6 april 2012 - Werkgeversvereniging AWVN is zeer bezorgd over de loonontwikkeling. Vakbonden en werkgevers kwamen in de maand maart in cao-onderhandelingen loonstijgingen overeen van gemiddeld 1,8 procent. Dat is hoger dan in de voorafgaande maanden en brengt het gemiddelde voor 2012 op 1,6 procent.
Volgens AWVN strookt de opgaande loonlijn niet met de grote economische onzekerheden van dit ogenblik. "Terwijl in Den Haag vanwege de crisis het woord ‘loonwet’ valt, komen vakbonden nog steeds met een looneis van 2,5 procent en een eenmalige uitkering van 300 euro of meer. Dat is ver boven wat de markt op dit ogenblik als verantwoord beschouwt," aldus de werkgeversvereniging.Alleen loonstijging bij productiviteitsstijging
Volgens AWVN is uiterste voorzichtigheid geboden bij het maken van afspraken over structurele loonsverhogingen. Alleen als tegenover de loonstijging ook een productiviteitsstijging staat, is het volgens de werkgeversvereniging verantwoord. De werkgeversvereniging adviseert in dat verband om het cao-overleg vooral te gebruiken voor het maken van ‘creatieve’ afspraken om de verdiencapaciteit van de onderneming te vergroten, bijvoorbeeld afspraken over flexibeler werken en om het wegnemen van belemmeringen om langer door te werken - na de pensioengerechtigde leeftijd.
In dat verband zijn er lichtpunten, vindt AWVN. Zo werd in de Grafimedia twee procent loonstijging afgesproken en in de bouw 1,75 procent, maar staan daar kostenverlagende en productiviteitsverhogende afspraken tegenover.
Duurzame inzetbaarheid
AWVN is tevreden over het feit dat in de cao-besprekingen duurzame inzetbaarheid een hoofdrol blijft spelen. Het gaat daarbij om concrete afspraken rond scholing, oudere werknemers, diversiteit en vitaliteit van werknemers. In zeven van de tien nieuwe cao´s worden dergelijke afspraken gemaakt. Dit is weliswaar iets minder frequent dan in 2011 (toen kenden acht op de tien akkoorden afspraken over duurzame inzetbaarheid), maar in het licht van de huidige recessie is dit een goede ontwikkeling.
De eerder vastgestelde achterstand in het sluiten van cao’s, lijkt te worden ingelopen. Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief