Nieuws
Val kabinet pijnlijk voor bouw
24 april 2012 - "De bouw heeft politieke daadkracht juist nu zo hard nodig. De val van het kabinet is dan ook bijzonder pijnlijk, net nu er duidelijke maatregelen in 't zicht waren," zo reageert voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland.
"De crisis teistert onze sector nu al jaren. Als diverse goede maatregelen uit het Catshuis nu vele maanden uitgesteld worden, kan dat desastreus uitpakken voor de bouw. Voor de bouwsector zitten er pluspunten in de Catshuisvoorstellen, maar ook 'kleerscheuren'. Maar in ieder geval komt er duidelijkheid als de woningmarktvoorstellen uit het Catshuis alsnog aangenomen worden. En dat is op zich goed."Doorstroming
"Kijken we door de voorstellen, dan zijn we vooral tevreden dat de hypotheekrenteaftrek ontzien wordt voor bestaande gevallen. Tevens blijft de overdrachtsbelasting in ieder geval laag, ook voor starters heel mooi - en het is ook prima dat woningeigenaren positief geprikkeld worden om af te lossen. Al met al worden voor de huidige huizenbezitters de regels niet veranderd tijdens het spel. In de sociale huursector gaan de huren meer in de richting van marktprijzen, ook gaan scheefwoners iets extra betalen. Prima maatregelen voor de doorstroming, als ze in deze vorm toch nog aangenomen worden. Wat dat betreft zou de rust dus weer kunnen terugkeren op de woningmarkt - en natuurlijk ook in de politieke discussie daarover. Het feit dat er afspraken worden gemaakt met pensioenfondsen over hun bijdrage aan investeringen in Nederland, kan goed uitpakken voor onze sector. De bouwproductie, die waarschijnlijk toch nog langere tijd blijft achterlopen, kan daarmee weer op de been geholpen worden. Ook ben ik blij met de aandacht voor energiebesparing. Zo bouwen we toch aan een duurzamer Nederland."
Starters
"Wat betreft starters kunnen we concluderen dat de lage overdrachtsbelasting ook hen helpt. De vraag blijft wel hoe je deze cruciale groep nog meer kansen kunt bieden. Degenen met goede perspectieven zouden geholpen zijn met ruimere leennormen. Ook kunnen ruimere mogelijkheden, bijvoorbeeld voor schenken en sparen, de financiering meer toegankelijk maken voor starters. Dat helpt de doorstroming - en een woningmarkt die weer op gang is, genereert allerlei economische activiteit die direct nuttig is voor de staatskas.
Voor alle ondernemers en consumenten, en zeker voor de bouwsector, is de hogere btw slecht nieuws. Daar wordt ten eerste de nieuwbouw getroffen, maar net zo goed de ondernemer die z'n boterham verdient met verbouwingen. En vergeet niet dat er ook minder wegen, leidingen en rioleringen worden aangelegd wanneer die tienduizenden, broodnodige woningen jaarlijks niet gebouwd worden. Met name de kleinere bedrijven in de infrasector worden bovendien al hard getroffen door bezuinigingen bij lagere overheden."
Vertrouwen
"Al met al lijkt de bouw er zeker niet zonder kleerscheuren af te komen, in de voorstellen zoals we die nu kennen. We zien echter ook de enorme uitdagingen waar het nu demissionaire kabinet voor staat. Het algemeen economisch belang gaat dus voor. Vertrouwen moet voorop staan, dan komen de starter, de huizenbezitter, de huurder en de opdrachtgever toch weer meer in beweging. Dat is gunstig voor de doorstroming, voor de omzetten in de bouw en voor het terugveren van huizenprijzen.
Niet alleen de bouw, maar iedere Nederlander zit met smart te wachten op duidelijkheid voor de woningmarkt. Er moeten knopen doorgehakt worden, het algemeen belang moet prioriteit houden, in de politiek. Ik hoop dus dat er toch nog op korte termijn een politieke meerderheid ontstaat voor de duidelijkheid en de pluspunten die er wel degelijk zijn." Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief