Nieuws
Mkb laat in Rusland goud geld liggen
5 juni 2012 - De Russische economie groeit al jaren. Toch zijn de media voornamelijk negatief over Rusland. Dat is jammer, want al is het geen walhalla, het mkb kan goed geld verdienen in het Rusland achter de krantenkoppen, aldus de bilaterale organisatie Venster naar Rusland.
Die stichting organiseert van 12 tot en met 15 juni de Rusland Week op locaties in Amsterdam, Doorwerth en Den Bosch. "We hebben ondernemers nodig met de spirit van Willem Barentsz."Buitenlands kapitaal
Rusland wil vanuit het buitenland kapitaal en kennis aantrekken en zoekt bedrijven voor joint ventures om de eigen economie een bredere basis te geven dan olie en gas. Minister-president Dmitri Medvedev herhaalde dat onlangs maar weer eens tijdens het St. Petersburg International Economic Forum.
Dat gaat vrij goed en resulteert al jaren in een gemiddelde groei van plus vier procent en enorme investeringen van onder meer Coca Cola, Renault-Nissan en ExxonMobil. Maar eenvoudig is het niet om buitenlandse bedrijven over de streep te halen. Grootste obstakel, volgens een artikel in The Moscow Times deze week: de beperkte en vaak negatieve buitenlandse berichtgeving waarbij zakelijke succesverhalen worden verzwegen.
Er zijn zeker belemmeringen, aldus Pavel Gagarin van de Gradient Alpha Investments Group in Moskou. Hij noemt in The Moscow Times de wetgeving, de willekeur in het toezicht, de bureaucratie en de juridische onzekerheden. Maar daar kun je mee leren omgaan met hulp van betrouwbare partners ter plaatse. Dan zijn er reële kansen om succesvol te ondernemen, zo bewijst de praktijk.
Gouden kansen voor het mkb
Met een gemiddelde groei van nul procent in Europa, richt Nederland zich - in navolging van Europese voorlopers Duitsland en Frankrijk - daarom ook steeds meer op Rusland. In 2011 investeerde Nederland tien miljard dollar (tegenover 12,5 miljard dollar aan directe investeringen vanuit Rusland). Het gaat dan vooral om multinationals. Het mkb laat nog veel gouden kansen liggen.
Toch begint het kwartje hier langzaam te vallen. In oktober is er een Nederlands paviljoen op de Agrotech tijdens de beurs De Gouden Herfst in Moskou. En zo zijn er meer initiatieven, met als voorlopig hoogtepunt het Nederland-Ruslandjaar van 2013. Hiervoor wordt een economisch programma opgezet, gericht op energie, tuinbouw & uitgangsmaterialen, life sciences & health, hightech, logistiek, creatieve industrie, chemie, agrofood en water.
Imago is grootste struikelblok
Grootste struikelblok voor het slagen ervan, lijkt het al genoemde imago van Rusland. "We hebben ondernemers nodig met de spirit van Willem Barentsz," stelt een woordvoerder van Venster naar Rusland. Willem Barentsz was een Friese koopman en wetenschapper. Mede gedreven door handelsbelangen vond hij in 1596 de noordoostelijke doorvaart, een zeeweg rond de noordkust van Azië naar het Verre Oosten. "Gelukkig hoeven Nederlandse bedrijven tegenwoordig niet zulke ontberingen te doorstaan als Willem Barentsz, al willen de media ons anders doen geloven. Zakendoen in Rusland vergt een andere aanpak, meer doorzettingsvermogen en langetermijndenken. In diverse opzichten verschilt het niet van business in andere grote landen met eigen regels en culturen. Helaas lezen we hier alleen wat er niet goed gaat in het grootste land ter wereld, dat is jammer."
Rusland Week
Tijdens de Rusland Week schetsen gerenommeerde deskundigen uit Nederland en Rusland een meer gebalanceerd beeld van het echte Rusland achter de krantenkoppen. Onderwerpen: investeren (12 juni, Bilderberg Garden Hotel, Amsterdam), zakendoen (13 en 14 juni, Golden Tulip Hotel, Doorwerth) en onderwijs in Rusland (15 juni, KPC Groep, Den Bosch).
Docenten zijn Hans Gunning (international commercial banking expert), Jozef Somers (SGS), Masha Boosten – Ovtchinnikova (Fontys Hogeschool), Rob van Nes (international consultant), Robert Nahon (international consultant), Roustam Vakhitov (Russian Branche IFA), Anna-Marie Dobbelstein (Juralink), Ria Willekens (Van Aarsen) en Sergey Mukhin (Russian Foreign Trade Academy).
De organisatie is in handen van Venster naar Rusland. Deze onafhankelijke stichting functioneert al jarenlang in het verlengde van semi-overheidsorganisaties als matchmaker voor Nederlandse en Russische bedrijven, onderwijsinstellingen, overheden en NGO's. Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief