Nieuws
Zelfstandige onderschat risico van arbeidsongeschiktheid
5 juni 2012 - Slechts 38 procent van alle zelfstandig ondernemers heeft een arbeids-ongeschiktheidsverzekering. Voor bijna zeven van de tien onverzekerde zzp'ers is een verzekering te duur.
Dit constateert zzp-platform Myler dat in opdracht van GoedGenoeg onderzoek heeft gedaan onder ruim 2.400 leden van onder meer Myler, Platform Zelfstandige Ondernemers en FNV Zelfstandigen.Weinig kennis
Verder blijkt uit het onderzoek dat het kennisniveau van zzp'ers op dit onderwerp erg laag is. Ook komt naar voren dat zzp'ers de risico's van arbeidsongeschiktheid verkeerd inschatten. Driekwart van de zelfstandigen denkt dat de kans klein is dat zij arbeidsongeschikt raken.
Oorzaken arbeidsongeschiktheid
De belangrijkste oorzaak van arbeidsongeschiktheid (55 procent) is een verkeerde werkhouding. Hierdoor kunnen problemen ontstaan aan spieren, gewrichten en botten. Ook psychische aandoeningen (23 procent) en aandoeningen aan het zenuwstelsel (zestien procent) zijn belangrijke oorzaken van arbeidsongeschiktheid. Het onderzoek laat zien dat zzp'ers heel anders denken over de oorzaken van werkonbekwaamheid. Volgens hen zijn vooral ongevallen (44,8 procent) en hart- en vaatziekten (43,4 procent) de boosdoeners.
Risicobewustzijn laag
Een andere opvallende conclusie is dat hoe groot het risico op arbeidsongeschiktheid is en hoe ernstig dat is (financieel, emotioneel) als het zich zou voordoen, helemaal niet van invloed blijkt te zijn op de keuze van zzp'ers om zich te verzekeren. Zelfstandigen zijn zich dus wel bewust van het risico van arbeidsongeschiktheid, maar het risico 'an sich' telt niet mee bij de keuze om dat risico wel of niet af te dekken. Doorsturen | 1 reactie | Nieuwsbrief