Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

De Flex BV en de gevolgen

16 juli 2012 - De besloten vennootschap wordt vanaf 1 oktober 2012 flexibel. In dit artikel probeert Barry Mooibroek AA RAB de gevolgen te beschrijven. Dit betreft de situatie wanneer u zelf aandelen bezit en wanneer u betrokken bent bij het te verstrekken dividend. Standaard het bestaand dividendbeleid volgen is straks niet zonder meer mogelijk.

De besloten vennootschap (hierna BV) wordt een bekend vehicel verondersteld. Deze bezit rechtspersoonlijkheid waardoor het zelf aansprakelijk is voor de bezittingen en schulden. Alleen als gevolg van bestuurdersaansprakelijkheid, zijn anderen dan de BV zelf, aansprakelijk voor het handelen van de BV. De eigenaren van veel andere rechtsvormen waarin een onderneming wordt gedreven, zijn wel aansprakelijk zijn voor de gedragingen van de onderneming. Mede daarom is de BV een aantrekkelijke rechtsvorm. Per 1 oktober aanstaande wijzigt de wetgeving over de BV aanzienlijk. 

Risico

Het gevaar bestaat dat de onderneming wordt leeggehaald door de ondernemingsleiding, stelt Mooibroek. "Daarmee dupeert ze anderen. Daarom mag een BV niet meer uitkeren dan er aan eigen vermogen staat. Dat eigen vermogen wordt gedefinieerd als de bezittingen minus het vreemd vermogen (ofwel schulden). En zekerheidshalve dient minimaal 18.000 euro (of meer wanneer dit in de statuten staat) risicovermogen achterblijven. Vanaf één oktober aanstaande mag een besloten vennootschap echter zonder risicovermogen worden opgericht. Ook mag er dividend uitkering worden uitgekeerd zonder rekening te houden met dat risicokapitaal. De wetgever heeft voor onder andere deze flexibiliteit wel meer aansprakelijkheid bij het bestuur gelegd. Als er namelijk teveel dividend wordt uitgekeerd, moet dit worden teruggestort. Daarom moet er een uitkeringstoets ofwel uitkeringstest worden uitgevoerd en vastgelegd. Als deze test niet wordt uitgevoerd en de BV wordt binnen één jaar na de uitkering in staat van faillissement verklaard, moeten aandeelhouders het dividend terugstorten als ze de gevolgen konden voorzien. Voor meer informatie over de uitkeringstest verwijs ik naar www.acmo.com. Het devies is voor u als manager het bestuur goed in te lichten over de gevolgen van een voorgestelde dividenduitkering. Bij twijfel kunt u adviseren een financieel deskundige te vragen of het voorstel redelijk is. Tevens is het een waarschuwing als u aandelen houdt van de onderneming." 

Bewust van verandering
Hoewel de nieuwe wet redelijk aan zou sluiten bij de bestaande jurisprudentie, is het altijd even afwachten hoe ‘heet de soep gegeten wordt’. Verder pretendeert Mooibroek in dit schrijven niet volledig te zijn, maar hoopt hij u bewust te maken van de aanstaande wijzigingen. Voor meer informatie over de uitkeringstest klikt u hier. Meer informatie over de nieuwe wet in relatie tot bedrijfsoverdrachten vindt u hier.

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

B.H.J. Mooibroek AA ...

2-12-2012 00:41  |  

In aanvulling op bovenstaande;
Inmiddels zijn er veel nieuwsberichten verschenen over de flex BV. Ik wil de lezende ondernemers van Brisk waarschuwen voor geschreven meningen van diverse auteurs. Vraag uw adviseur of onderzoek zelf wat een feit is, voordat u een niet onderbouwde uitlating op internet over de flexibele besloten vennootschap opvolgt.

Barry Mooibroek

M. van Heumingen

8-01-2013 12:31  |  

Ik sluit mij aan bij Barry Mooibroek: hoewel er voor en na 1 oktober 2012 veel informatie is vrijgekomen over de Flex BV en de bijbehorende gevolgen, blijft het raadzaam om persoonlijk advies in te winnen voordat stappen worden ondernomen. Er zijn nog steeds veel aannames die een eigen leven zijn gaan leiden en via internet snel verspreid zijn in de afgelopen maanden. Wat de Flex BV concreet betekent in uw situatie kan het beste geconstateerd worden door uw accountant, notaris en/of jurist.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.