Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Infrastructuur kind van de rekening

14 augustus 2012 - Waar heel Europa investeert in infrastructuur, moet Nederland geen roofbouw op zichzelf plegen door minder te investeren in infrastructuur en onderhoud . "Nederland bezuinigt zich op die manier dan juist verder de crisis in. Het ondernemersklimaat in ons land wordt er niet beter op," aldus Joep Rats, directeur economische zaken bij Bouwend Nederland

Een goede infrastructuur is essentieel voor een gezonde economie. Wil je economische vooruitgang, dan zijn goede (spoor)wegen en ICT-infrastructuur onontbeerlijk. Alle ons omringende landen (Duitsland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië) investeren daarom in zowel aanleg als onderhoud van hun infrastructuur. In Nederland dreigt dit af te kalven. 'Opvallend' vinden zowel Bouwend Nederland als MKB Nederland. "Nederland doet zichzelf tekort," aldus Rats. "Niet investeren in aanleg leidt tot stilstand en achteruitgang. Onvoldoende investeren in onderhoud staat gelijk aan desinvesteren door waardeverlies." 

Investeringen in onderhoud en aanleg
Bouwend Nederland heeft de investeringen in onderhoud en aanleg van infrastructuur in onze buurlanden en in ons eigen land in kaart gebracht. In de grafieken is goed zichtbaar hoe Nederland, tegen de trend in, als enige land structureel minder investeert in onderhoud en aanleg van wegen, spoor en energie- en ict-netwerken. Koploper is Groot Brittannië, dat in 2014 zelfs de ruim helft méér investeert dan het in 2009 deed. 

Verkiezingsprogramma's
Ook in de verkiezingsprogramma's is veel te weinig aandacht voor infrastructuur, en de mate waarin het bijdraagt aan een groei van de economie. "Infrastructuur is essentieel voor groei en waardebehoud," beredeneert Joep Rats. "Een goede infrastructuur is bepalend voor de aantrekkelijkheid van Nederland voor het bedrijfsleven om zich te vestigen en daarmee banen te behouden en te creëren. Zowel op internationaal niveau als op gemeentelijk niveau. Het op orde brengen en houden van de openbare ruimte, waaronder ook de kwaliteit van de wegen, is bepalend voor de aantrekkelijkheid voor mensen om in een gemeente te wonen. En daarmee bepaalt de aanwezigheid van een goede infrastructuur ook mede de waarde van huizen, winkels en kantoren. Waardebehoud daarvan levert de gemeenten juist weer geld op via de OZB. Kortom; goede infrastructuur leidt tot waardebehoud. Juist in deze tijd voor zowel overheden, bedrijven en huiseigenaren essentieel." 

Reactieve maatregel vervangt proactief onderhoud
"We zien dat proactief onderhoud meer en meer het veld moeten ruimen voor reactieve maatregelen. We stoppen vingers in gaten in de dijk, zonder daarbij na te denken over een nieuwe dijk die wél bestand is tegen het water van nu én dat van de komende jaren. Daarmee snijden we onszelf echt in de vingers. In plaats van ons te richten op waardebehoud en mogelijk groei, proberen we de problemen met lapmiddeltjes te verhelpen. Het ondernemersklimaat in ons land holt achteruit en ik verzeker dat de economische bedrijvigheid in het MKB het kind van de rekening wordt. Alleen de files kosten ons land jaarlijks 3,7 miljard euro, waarvan de helft wordt gedragen door de bedrijven! Dat is een hoop geld." 

Terugdraaien bezuiniging
Bouwend Nederland pleit daarom voor het terugdraaien van de door de Lenteakkoord-partijen voorgestelde extra bezuiniging van structureel 200 miljoen euro op rijks infrastructuur. Rats: "Dat is een dure bezuiniging. Wil je groeien, dan moet je juist investeren. Daarom moeten we die bezuiniging niet willen en juist 100 miljoen extra investeren, met name in het onderhoud. Dat levert gezien het waardebehoud juist geld op. Bovendien hoeft dat geld op korte termijn niet alleen van de overheid te komen. Juist niet, zou ik haast zeggen. Laat de markt en de overheid in deze samen optrekken in pps-constructies waardoor de markt via voorfinanciering toch aan de slag kan. In barre tijden heb je elkaar nodig."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.