Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Halvering bouwsector dreigt

10 september 2012 - "De EIB-cijfers maken het zonneklaar: verder ingrijpen op de woningmarkt is ronduit dramatisch voor de bouwsector, maar ook voor huiseigenaren, de starters van nu en iedereen die in de toekomst nog eens een huis wil kopen." Dit stelt Bouwend Nederland-voorzitter Elco Brinkman.

Hij reageert daarmee op het rapport waarin het Economisch Instituut voor de Bouw de effecten op de bouwsector doorrekent van de diverse politieke woningmarktplannen. 

Werkgelegenheid bouw
Bij veel van de maatregelen - zeker als ze gestapeld worden - gaat de werkgelegenheid in de bouw eraan. De sector verloor al 40.000 vaste banen en de laatste tijd gaat het zelfs sneller bergafwaarts met 3.000 per maand, zodat er tot 2014 nog ruim 20.000 banen verloren dreigen te gaan. Met extra ingrepen die sommige partijen voorstellen, gaat het echter dubbel zo hard. Ten opzichte van vier jaar geleden zijn we dan straks op deze manier meer dan de helft van onze mensen kwijt," aldus de bezorgde Brinkman. "En dat nota bene in schril contrast met de landen om ons heen." 

Daling woningwaarde
De meeste maatregelen, zeker als ze gecombineerd worden, zorgen ervoor dat de gemiddelde woning nog eens 20.000 tot 30.000 euro minder waard wordt. Het meest ingrijpend is een volledige overheveling van de eigen woning naar Box 3. Maar ook een beperking van de renteaftrek tot 30% of een aftopping tot een maximale hypotheek ter grootte van de modale woningprijs raken grote groepen middeninkomens, volgens het EIB. "De woningwaarde holt hierdoor alleen nog verder achteruit, zodat veel mensen 'onder water' komen. En wonen wordt tegelijkertijd honderden euro's per maand duurder," concludeert Brinkman. "Dat heeft natuurlijk direct fikse koopkrachteffecten. Voor de bouw zal dat betekenen dat de totale stagnatie in de nieuwbouw nog jaren voortduurt, zodat het aantal faillissementen en verloren banen in dramatisch tempo doorgaat." 

Starters woningmarkt
Brinkman: "Starters zorgen op een normale woningmarkt voor trek in de pijp, maar wanneer de markt ernstig verstoord wordt met grootse maatregelen, dan blijven ook zij in de wachtstand staan. In plaats van afknijpen zou er juist gelet moeten worden op hun inkomensperspectieven. Dat zien we ook terug bij de EIB-doorrekening. Zeker voor starters zou het schrappen van de overdrachtsbelasting goed helpen. In de huursector is er nog veel goeds te doen: het aanpakken van scheefwonen kan velen op de wachtlijst weer in beweging brengen, terwijl corporaties meer kunnen doen als er eindelijk eens ruimte komt voor meer reële huren." 

Rust
"In plaats van ingrijpen is het veel beter om nu rust te brengen op de kwetsbare woningmarkt, voor herstel van de economisch zo belangrijke bouwsector," vindt Brinkman. "Stapelen van maatregelen is uit den boze. En let wel: zelfs geleidelijk aanpassen verzacht de pijn niet, integendeel. Het versterkt de pijn alleen maar, want prijsdalingen gaan dan langer door, de koopkracht blijft langer onder druk en het duurt dan nog langer voor de bouw weer kan aantrekken. Het EIB-rapport geeft de consequenties helder aan. Veel ingrepen pakken negatief uit, maar er zijn ook positieve maatregelen mogelijk. In elk geval is zo veel mogelijk rust geboden na de maatregelen uit het Lente-akkoord. Er is per slot van rekening geen enkele economie die groeit zonder gezonde bouwsector."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.