Nieuws
Faillissementsgolf treft bouw branchebreed
25 september 2012 - Niet alleen aannemers, maar de gehele bouwbranche, van groothandels tot stukadoors, kampt met een forse toename van het aantal faillissementen. Dit blijkt uit cijfers over de eerste acht maanden van 2012 die Faillissementsdossier.nl bekend maakte.
In totaal gingen in de bouwsector in periode januari tot en met augustus 1.330 bedrijven bankroet. Dat is een stijging met maar liefst 45 procent ten opzichte van de overeenkomstige periode in 2011. Zelfstandige specialisten zoals stukadoors, loodgieters, schilders en glaszetters deelden in de malaise. Het aantal failliete bedrijven binnen deze groep steeg de eerste acht maanden met gemiddeld een kleine 50 procent. Stukadoors spanden de kroon met 129 faillissementen, ruim 55 procent meer dan vorig jaar.Kommer en kwel
In de zogeheten afbouwbranche, waar stukadoors onder vallen, kijkt men daar niet van op. "Het is kommer en kwel in de afbouw. We krijgen dagelijks meerdere telefoontjes van leden bij wie het water tot aan de lippen staat," zegt Frank Rohof, directeur van de Federatie van Ondernemers in het Schilders, Afwerkings- en Glaszetbedrijf (FOSAG) en de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA). De werkgelegenheid bij afbouwbedrijven is sinds 2009 met 30 procent gekrompen.
Ook groothandels en doe-het-zelfzaken hebben veel last van de aanhoudende stagnatie op de woningmarkt. Het aantal failliete groothandels in bouwmaterialen steeg de eerste acht maanden met 55 procent tot 153, het aantal doe-het-zelfwinkels dat het loodje legde met ruim 50 procent tot 97.
Bouwgroothandels kampen met een sterke omzetdaling. Volgens Koninklijke Hibin, de branchevereniging voor de bouwmaterialenhandel, maakt een kwart van de groothandels zich zorgen over zijn voortbestaan. Sinds juni 2009 is de werkgelegenheid bij deze bedrijven met vijftien procent gedaald.
Dieptepunt
Zowel specialisten als de bouwmaterialenhandel hebben veel last van de daling van het aantal nieuwbouwwoningen. Het aantal verstrekte bouwvergunningen voor nieuwe woningen daalde volgens het CBS in de eerste helft van 2012 naar een nieuw dieptepunt van 16.906. Op het toppunt van de markt in de eerste helft van 2006 werden nog drie keer zoveel bouwvergunningen afgegeven.
Het totale aantal faillissementen steeg in de periode tot en met augustus met 25 procent tot 8.205. Faillissementsdossier.nl gaat ervan uit dat Nederland dit jaar afstevent op een nieuw record. Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief