Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

28 september 2012 - ZZP’ers moeten geen reiskosten meer op de nota voor opdrachtgevers zetten, zodra de introductie van de nieuwe regeling met betrekking tot de belaste woon-werkverkeervergoeding een feit is. Dat stelt ZZP Netwerk Nederland tenminste.

"Deze mogelijke nieuwe regeling is heel eenvoudig te vermijden en scheelt bovendien administratie," zegt Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland. "ZZP’ers kunnnen eenvoudigweg in hun tarifering een all-in prijs neerleggen bij hun opdrachtgevers. Ook in het huidige regime is dat veel handiger. Het scheelt tijd, dus geld. De ZZP’er – of het nu een interimmer is of een ondernemer die voor meerdere opdrachtgevers werkt – weet immers goed welke kosten hij maakt om op de werkplek te komen of om de werkzaamheden te kunnen verrichten. Die te maken (reis)kosten kan hij heel simpel verdisconteren in zijn totale offertebedrag. De kosten die de ondernemer feitelijk maakt – van treinkaartje tot aan het volgooien van z’n tank bij het benzinepompstation – kan hij dan als kostenpost opvoeren in zijn administratie." 

Inschatting

"Wij begrijpen de discussie over dit mogelijke probleem niet," vervolgt Helmers. "We zien al veel ondernemende ZZP’ers die op deze manier werken. Ze schatten van te voren zelf in hoe vaak (en of) ze moeten reizen en nemen die inschatting mee in het offertebedrag. Klaar. Geen extra administratie meer. Het is een onderdeel van het totaalpakket. Ook de opdrachtgever hoeft in de eigen administratie geen controles meer uit te oefenen of ingediende kilometerdeclaraties en uit te keren reiskostenvergoedingen wel kloppen. De opdrachtgever betaalt gewoon het totale offertebedrag uit, zodra de werkzaamheden zijn afgerond. Administratief zijn er dus geen reiskosten meer. Het is voor de opdrachtgever bovendien toch totaal niet interessant om te weten hoe de ingehuurde ZZP’er reist en of deze überhaupt reist? Die wil gewoon dat het werk wordt gedaan." 

Naïef

Volgens Helmers getuigt de discussie en de zorg die er bij de ZZP-vakbonden speelt over dit ‘probleem’ van een ‘verbijsterend naïeve visie op ondernemerschap.’ "Ondernemende ZZP’ers zien het ‘probleem’ niet. Er wordt alleen maar gediscussieerd over regels die vervangen moeten worden door nieuwe regels, terwijl de oplossing letterlijk eenvoudig is."

Doorsturen  |  3  |  Nieuwsbrief

Reacties

Emiel Bootsma

28-09-2012 09:56  |  

Dit bericht verbaast mij hogelijk, in die zin dat ik nog nooit reiskosten op een factuur heb gezet. Een uur reizen is een uur factureren, all-in. Ik zou in een uur meer dan 300 kilometer moeten afleggen wil deze rekenmethode voor mij nadelig zijn. Dat lukt me alleen per vliegtuig, en die ritjes maak ik (helaas?) niet voor mijn werk. Al 14 jaar werk ik op deze manier en er is nog nooit een opdrachtgever geweest die daarover vragen heeft gesteld.

Frank

1-10-2012 11:22  |  

@Bootsma:

Een uur reizen is een uur niet gewerkt is een uur niet facturabel.

Adriana van Schalken...

4-10-2012 14:35  |  

Inderdaad Emiel, het gebeurt volgens mij sporadisch dat de reiskosten in een factuur worden gezet. Dit is iets wat je binnen je uurtarief of totaalprijs verrekent.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.