Nieuws
Woningnieuwbouw komende jaren onder de 50. 000
1 oktober 2012 - De komende jaren zullen er beneden de 50.000 nieuwe woningen gereedgemeld worden. Het aantal gereedmeldingen zakt in 2012 naar 48.000. In 2013 loopt dit aantal terug naar 42.000 en in 2014 naar 41.000.
Dit blijkt uit de jongste prognoses voor de woningnieuwbouw van BouwKennis. Het economisch klimaat is te zwak om voor verbeteringen op de woningmarkt te zorgen.De koopbereidheid is laag en de meeste mensen vinden het een ongunstige tijd om grote aankopen te doen. De doorstroming op de Nederlandse woningmarkt ligt vrijwel plat. Daarbij komt dat er door de verkiezingen voorlopig nog geen definitief plan voor de woningmarkt ligt. Woonconsumenten houden zich tot die tijd waarschijnlijk gedeisd met alle gevolgen van dien voor de woningnieuwbouw. Het beleid van de afgelopen tijd was te wispelturig om potentiële kopers over de streep te trekken. De verkoop van koopwoningen van tekening ligt historisch laag. Ook corporaties stellen hun bouwplannen neerwaarts bij, wat de bouw van huurwoningen drukt.Dieptepunt nieuwbouwmarkt
Op de markt voor nieuwbouwwoningen is de stemming negatief, zo blijkt uit de Monitor Nieuwe Woningen. In het eerste kwartaal van 2012 zijn 3.161 nieuwe woningen verkocht. In het tweede kwartaal zijn er 3.230 woningen van tekening verkocht. Zet dit tempo door, dan worden er slechts 14.000 nieuwe woningen gekocht in 2012. Commerciële ontwikkelaars bouwen momenteel alleen wat zij daadwerkelijk van tekening verkopen. Dat zet dus een bovengrens op de nieuwbouwproductie.
De crisis op de markt voor nieuwbouwwoningen heeft ook te maken met de verslechterde concurrentiepositie ten opzichte van bestaande bouw door het overdrachtsbelastingtarief (OVB) van twee procent en de btw-verhoging die vandaag ingaat.
Problemen corporaties
De verslechterde financiële positie van corporaties zal de komende jaren zorgen voor een dalend aantal gereedmeldingen in het huursegment. De uitdagingen bij corporaties zijn momenteel talrijk. Zo is verkoop van woningen momenteel lastig vanwege de vraaguitval bij consumenten. Verkoop van bezit is maar beperkt mogelijk. Dat geldt ook voor verevening, omdat er nauwelijks overwinsten op grond uit koopprojecten zijn. Corporaties kunnen alleen met geleend geld een onrendabele huurwoning te bouwen. Dit is een onhoudbare positie, als de economie niet snel aantrekt. Daarom schroeven zij hun bouwplannen voor de komende jaren terug.
Dieptepunt vergunningverlening
Bovenstaande ontwikkelingen hebben grote gevolgen voor de vergunningverlening voor nieuwe woningen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er vooral in januari tot en met april 2012 een flinke daling heeft voltrokken. Deze periode zijn in totaal 10.260 vergunningen verleend. Dat aantal is nooit eerder zo laag geweest. Voor het eerste halfjaar komt het aantal woningen waarvoor vergunning is verleend uit op bijna 17.000. BouwKennis verwacht dat er in 2012 voor 40.000 woningen vergunning wordt verleend, wat een nieuw historisch dieptepunt zou betekenen.
Dalende gereedmeldingen
De ontwikkelingen op de woningmarkt zijn in het eerste halfjaar van 2012 bijzonder negatief. BouwKennis ging er in de juniraming al vanuit dat de woningbouw verder zou dalen richting de 50.000 woningen per jaar. Toen was immers ook al duidelijk dat de verkoop van nieuwbouwwoningen van tekening stil lag.
Nu komt er echter nog eens bij dat de vergunningverlening een harde klap heeft gekregen, wat vooral zorgt voor een nog lager aantal gereedmeldingen in de komende jaren. Ook bij een snelle formatie blijft de woonconsument ook de komende tijd waarschijnlijk nog in onzekerheid over de te nemen maatregelen in Den Haag. Pas als er definitief duidelijkheid is vanuit de politiek kan er herstel op de woningmarkt komen. De komende twee jaar ligt een aantal gereedmeldingen boven de 50.000 nog niet in het verschiet.
De ramingen zijn omgeven door onzekerheid. Zo is de crisis in de eurozone nog altijd verre van opgelost. Bovendien is de mate van herstel afhankelijk van de nog te kiezen maatregelen in Den Haag. Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief