Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Aantal oninbare vorderingen in Noord-Amerika stijgt

4 oktober 2012 - De Atradius Payment Practices Barometer, een onderzoek bij B2B-leveranciers van producten en diensten in Noord-Amerika, geeft aan dat gemiddeld 5,3 procent van de globale waarde van de vorderingen van B2B-bedrijven als oninbaar wordt afgeschreven, in vergelijking met 4,0 procent een jaar eerder.

Het niveau van oninbare vorderingen steeg in elk van de onderzochte landen, te weten Canada, Mexico en de Verenigde Staten. In Canada van 2,9 procent in 2011 naar 5,2 procent in 2012, in Mexico van 4,3 in 2011 naar 5,2 procent in 2012 en in de Verenigde Staten van 4,6 procent in 2011 naar 5,6 procent in 2012. Ter vergelijking, in Europa bedroegen de oninbare B2B-vorderingen in 2012 gemiddeld 3,0 procent van de waarde van de vorderingen van de respondenten (stabiel in vergelijking met dezelfde onderzoeksperiode in 2011). 

Uitgesproken situatie
In Mexico was de situatie meer uitgesproken, met 5,6 procent oninbare binnenlandse vorderingen in vergelijking met 4,1 procent buitenlandse vorderingen. In Canada en de Verenigde Staten vormden de buitenlandse vorderingen een groter risico dan de binnenlandse vorderingen. Het probleem was ernstiger in de VS, met 5,1 procent binnenlandse en 6,6 procent buitenlandse niet-geïnde vorderingen, dan in Canada, waar 4,8 procent van de binnenlandse en 5,8 procent van de buitenlandse vorderingen oninbaar waren. 

Vorderingen staan langer uit
Over het algemeen ligt in Noord-Amerika het percentage te late vorderingen, in 2012 ten opzichte van 2011, niet zo veel hoger, maar een groter deel van deze achterstallige vorderingen staan langer uit, wat resulteert in betalingsproblemen. Het gevolg is dat de gemiddelde Days Sales Outstanding (DSO) in de hele regio ook omhoog kruipt. Ongeveer 23,3 procent van de respondenten heeft een toename van hun DSO ervaren gedurende de afgelopen twaalf maanden ten opzichte van 7,8 procent van de respondenten voor wie de DSO daalde. De gemiddelde DSO voor de regio is 42,7 dagen. De gemiddelde betalingstermijn van 34,3 dagen werd dus overschreden met 8 dagen. Mexico had de hoogste gemiddelde DSO, met 50,7 dagen, gevolgd door de VS, met 38,0 dagen en Canada met 36,8 dagen. 

Belgische export
Christophe Cherry, Country Director Atradius België-Luxemburg verklaart: "De Verenigde Staten zijn de eerste bestemming buiten Europa voor de Belgische export. In 2011 helde de commerciële balans tussen beide landen zelfs over in het voordeel van België. Meer dan de helft van de export betreft chemische producten, meer bepaald medicijnen. Maar betalingsrisico is dus wel degelijk aanwezig, wat ook de sector is, en Belgische ondernemingen dienen zich te beschermen tegen onbetaalde facturen. Het stijgende aantal wanbetalers benadrukt dat dit nog steeds een zeer onstabiele periode is in de economische cyclus. Bedrijfsfaillissementen komen nog steeds vaak voor omdat bedrijven vaak te agressief groei nastreven en daarbij de vraag aan het begin van deze periode van herstel overschatten." 

Meer faillissementen
Andreas Tesch, CMO van Atradius NV, voegt toe: "Faillissementen in de Verenigde Staten zijn in de afgelopen twee jaar afgenomen. De antwoorden op de enquête, die een toename laten zien van oninbare vorderingen, benadrukken het feit dat lagere insolventietarieven zich niet noodzakelijk vertalen in minder wanbetalingen. Het benadrukt daarentegen het belang van zorgvuldigheid (due diligence) en bescherming tegen wanbetalingen."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.