Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Grote verschillen tussen generaties ondernemers

19 oktober 2012 - Ondernemers zijn al geruime tijd gematigd negatief over de economie, maar halen onveranderd veel voldoening uit het ondernemerschap. Voor het grootste deel van de ondernemers komt het moment om te stoppen met het bedrijf pas in zicht als ze ruim een kwart eeuw aan het roer staan.

Maar zelfs zonder eigen zaak blijft een groot deel zich ondernemer voelen. Hoewel verschillende generaties het ondernemerschap anders beoordelen, zijn ze het over de rol van de politiek eens: Verbeteren van het ondernemersklimaat moet prioriteit zijn van een nieuw te vormen kabinet. Dit blijkt uit het ING OndernemersBericht.

De ING OndernemersIndex is nauwelijks van zijn plaats gekomen ten opzichte van een half jaar geleden. De bestanddelen waar de ING OndernemersIndex uit bestaat, laten wel grote onderlinge verschillen zien tussen groepen ondernemers. Vooral de leeftijd speelt een belangrijke rol. 

Commerciële index
De Commerciële index - die een graadmeter is voor de financiële resultaten van de onderneming - daalt licht van 92 punten in april van dit jaar naar 89 punten nu. Dat is op precies hetzelfde niveau als in het najaar van 2011. Opvallend hierbij is dat de grotere bedrijven met twintig tot vijftig medewerkers duidelijk meer vertrouwen tonen in de commerciële omstandigheden, dan hun collega’s die kleiner in omvang zijn. 

Emotionele index
De Emotionele index - die een uitspraak doet over de voldoening die ondernemers uit het ondernemerschap halen - ligt al jarenlang op een stabiel punt van rondom de 131 punten. De allerkleinste bedrijven (een tot vier medewerkers) en de grotere bedrijven zijn het meest positief met respectievelijk 132 en 137 punten. De middelgroten (vijf tot negentien medewerkers) lopen met 118 punten flink uit de pas. Ze zijn nog wel licht positief, maar aanmerkelijk minder dan hun kleine of grote broers. 

Verschillen tussen generaties ondernemers

Leeftijd lijkt een bepalende factor te zijn voor de antwoorden die ondernemers geven. De verschillen zijn groot. Bij de Commerciële index zijn de scores van jonge ondernemers tot 35 jaar veel positiever dan die van ouderen. Bij de Emotionele index is dit precies andersom. Daar zijn vooral de ondernemers van 65 jaar en ouder het meest positief en blijven de jongeren achter. "Een verklaring voor dit verschil kan zijn dat jongere ondernemers korter geleden begonnen zijn met hun bedrijf vanuit het idee dat zij hier een goede boterham aan kunnen overhouden. En dat lukt hen blijkbaar ook. De oudere ondernemers die al vele economische golfbewegingen hebben meegemaakt, lijken emotioneel meer betrokken bij hun bedrijf," zegt Ben van de Vrie, directeur marketing zakelijk van ING Nederland. 

Ondernemersklimaat moet beter

Waar alle ondernemers, ongeacht hun leeftijd of de grootte van het bedrijf hetzelfde over denken is de inzet van een nieuw te vormen kabinet. De stelling ’Verbeteren van het ondernemersklimaat moet prioriteit zijn van een nieuw kabinet’ wordt door 97 procent van de respondenten onderschreven. "De regeldruk is nog steeds hoog," stelt Van de Vrie. "Er zijn voor ondernemers teveel randzaken die afleiden van de hoofdtaak: het succesvol leiden van een bedrijf." 

Ondernemen is een keuze voor langere termijn
Zeven op de tien respondenten is al langer dan tien jaar ondernemer, bijna een kwart onderneemt tussen de vijf en tien jaar. De overgrote meerderheid (70 procent) is begonnen met het eigen bedrijf op een leeftijd tussen 25 en 44 jaar. Van hen heeft slechts een kwart bij de start van de onderneming al bedacht wat het moment zal zijn om er weer mee te stoppen. Nog steeds heeft achttien procent helemaal geen zin om er ooit mee op te houden en vijf procent heeft er zelfs geen enkele gedachte bij . Vier op de tien zegt dat het in ieder geval nog wel langer dan tien jaar gaat duren voordat ze het ondernemerschap aan de wilgen hangen. De helft denkt dat ze langer dan 25 jaar de scepter over het eigen bedrijf hebben gevoerd als ze uiteindelijk stoppen. Geen enkele ondernemer denkt dat hij korter dan vijf jaar de onderneming leidt.

Ondernemen is een manier van leven
Twee derde van de ondervraagde ondernemers is het eens met de stelling dat je ondernemer blijft tot aan je dood. Tegelijkertijd noemt 65 procent het argument leeftijd als belangrijkste reden om uiteindelijk op te houden met het bedrijf. Daarna worden gezondheidsredenen (27 procent) en verkoop aan derden (twintig procent) genoemd. "Het ondernemerschap is een ‘way of life’. Ook als ondernemers het bedrijf verlaten, blijven ze zich ondernemer voelen. En daarnaast zijn ze vaak verknocht aan het bedrijf of sector," zegt Ben van de Vrie, directeur marketing zakelijk van ING Nederland. Na het ondernemerschap zegt 68 procent met pensioen te gaan, maar een deel blijft op afstand betrokken bij het bedrijf (zestien procent), adviseert andere ondernemingen (zes procent) of begint een nieuw bedrijf (zes procent). "Die ervaring van mensen die hun eigen bedrijf hebben bestierd, is goud waard voor andere, startende ondernemers. Wij stimuleren ondernemers om gebruik te maken van elkaars’ kennis, zoals op Ondernemerssupport. We moetenblij zijn met die ondernemers die anderen van advies willen dienen," aldus Van de Vrie.

De baas is de zaak?
Een derde van de ondernemers denkt dat het bedrijf niet langer dan twee jaar doorgaat als zij er uitstappen. Dat is voor de ondernemers met een klein bedrijf nog wat hoger (37 procent). Opvallend is dat ondernemers van grote bedrijven met meer dan twintig werknemers de levensverwachting van hun bedrijf aanmerkelijk korter inschatten dan ondernemers met een middenbedrijf. 23 procent van deze grote ondernemers verwacht dat het bedrijf langer dan tien jaar blijft bestaan, tegen 54 procent van de ondernemers met middelgrote bedrijven.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.