Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Betalingsachterstanden kosten Europese economie 340 miljard euro

7 november 2012 - Steeds meer Europese ondernemingen bevinden zich in de gevarenzone als gevolg van onbetaalde facturen. Zo stijgen betalingsachterstanden in Europa tot het duizelingwekkend hoge niveau van in totaal 340 miljard euro.

Dit is meer dan het dubbele van het totale budget van de Europese Unie in 2012 ter waarde van 147 miljard euro. Dit is aanleiding voor een pan-Europese campagne die een halt moet toeroepen aan dit vraagstuk. 

Baanverlies
Faillissementen leidden in 2012 tot een verlies van 450.000 banen in Europa. Maar liefst 57 procent van de Europese bedrijven zegt liquiditeitsproblemen te ondervinden door betalingsachterstanden. Dit is een stijging van tien procent in vergelijking met het voorgaande jaar. De gevolgen zijn zorgwekkend: elke dag sluiten in Europa tientallen kleine en middelgrote ondernemingen noodgedwongen de deuren doordat hun facturen niet of niet op tijd worden betaald.

Betalingsachterstanden in Nederland
Uit de Europese betalingsindex van 2012 blijkt dat in Nederland 2,5 procent van de totale omzet verloren is gegaan door betalingsachterstanden, in 2008 was dit 2,4 procent. De gemiddelde achterstand in dagen bedroeg in 2012 achttien dagen voor transacties tussen bedrijven en negentien dagen voor betaling door overheidsinstanties aan bedrijven. 

Europese campagne
Om een einde te maken aan deze betalingsmoraal in Europa gaf Antonio Tajani - Vice-President van de Europese Commissie - op 5 oktober in Rome het startsein voor campagne in alle 27 EU-lidstaten en Kroatië. Doel hiervan is een snelle implementatie van de nieuwe Richtlijn 2011/7/EU in nationale wetgeving te realiseren, vóór de deadline op 16 maart 2013 verstrijkt. In de campagne - gefinancierd door de Europese Commissie - is in het bijzonder aandacht voor voorlichting aan het MKB over rechten die zij aan de Richtlijn kunnen ontlenen en hoe zij deze kunnen uitoefenen. "Elk jaar gaan duizenden kleine en middelgrote ondernemingen failliet die wachten op betaling van hun facturen. We willen aan deze praktijk een halt toeroepen. De noodzaak om de Richtlijn zo snel mogelijk te vertalen in nationale wetgeving is helder," benadrukt Tajani. "Deze Europese campagne biedt een podium voor informatie-uitwisseling en helpt ondernemingen bij het tegengaan van betalingsproblemen. Het is cruciaal dat zij hun rechten kennen en weten hoe ze hiervan maximaal gebruik kunnen maken." 

Seminar
Het seminar dat gisteren over dit onderwerp plaatsvond in Den Haag bestond uit een presentatie over het huidige wettelijke kader op lokaal en Europees niveau. Ook konden bezoekers trainingen volgen over transacties, transparantie en de beste handelswijze bij betalingsachterstanden. Dit en de seminars die nog volgenhebben tot doel bewustzijn te creëren, vooral bij kleine en middelgrote bedrijven en overheidsinstanties. Zij krijgen inzicht in de effecten van betalingsachterstanden op de handelsactiviteiten in hun land en in een juiste toepassing van de Richtlijn. De campagne biedt daarnaast een forum voor het uitwisselen van methodes om het MKB te helpen bij het realiseren van tijdige betalingen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.