Nieuws
Vertrouwen van Nederlandse bedrijven niet verbeterd
9 november 2012 - In snelgroeiende economieën daalt het vertrouwen sterk dat bedrijven hebben in hun eigen ontwikkeling. Daardoor blijven het onzekere tijden voor het gehele internationale bedrijfsleven. In Nederland is het vertrouwensniveau nagenoeg gelijk gebleven met slechts een punt verlies (van 90 naar 89).
Dit komt baar voren uit de Regus Business Confidence Index, die is gebaseerd op de visie van meer dan 24.000 ondernemers uit 92 landen. Dit meldt Zakenreis.nl.Drastisch minder vertrouwen
Het vertrouwen van bedrijven in de snelst groeiende economieën van de wereld, zoals de BRIC-landen, is het afgelopen halfjaar drastisch gedaald. Ondanks deze forse teruggang, steekt het vertrouwen van de bedrijven in deze economieën echter nog steeds met kop en schouders uit boven het vertrouwen in de volwassen economieën.
Bedrijven moeten het gedaalde vertrouwen vooral zien als een waarschuwing en ondertussen flexibel blijven. Bovendien moeten ze voorbereid zijn op meer onzekerheid voordat de wind weer in de goede richting waait, concludeert Regus.
Kleine bedrijven
In Nederland is de score op de Business Confidence Index voor kleine bedrijven lager (89) dan voor middelgrote bedrijven (90). Aangezien kleine bedrijven een belangrijke groeimotor vormen en voor veel banen zorgen, is dit gegeven extra zorgwekkend. Betaalbare leningen en cashflowbeheer zijn bij deze bedrijven het grootste punt van zorg en daarom hebben zij een grote behoefte aan flexibele zakelijke diensten op 'pay-as-you-go' basis die zorgen voor optimale flexibiliteit.
Belangrijkste bevindingen en statistieken
- Het internationale vertrouwensniveau is met een daling van twee procentpunten naar 111 sinds april 2012 weinig veranderd ten opzichte van zes maanden geleden.
- Het deel van de Nederlandse bedrijven dat een omzetstijging rapporteerde, is gedaald van 39 procent in april 2012 naar 34 procent. Wat betreft de winst is er met een daling van 28 procent naar 26 procent nauwelijks sprake van verandering.
- Ruim 94 procent van de Nederlandse respondenten toonde zich echter tevreden over de ondersteunende maatregelen van de overheid.
- De volgende zaken zijn belangrijke uitdagingen voor kleine en startende ondernemingen: verkoop (61 procent) , administratieve taken (43 procent) , cashflow (29 procent)
- Respondenten brachten ook belangrijke overheidsmaatregelen naar voren die een flinke steun in de rug zouden betekenen voor kleine en startende ondernemingen. Voorbeelden: belastingvrijstellingen (71 procent) , leningen tegen lage rentes (62 procent) , begeleidingsprogramma's (40 procent).
Bron: Zakenreis.nl Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief