Nieuws
Een derde van schade Sandy verzekerd
16 november 2012 - De verzekerde en herverzekerde schade als gevolg van orkaan Sandy is ongeveer een derde van de totale schade. Dat concludeert Aon Benfield op basis van de nu beschikbare informatie.
De eerste ramingen van de totale economische schade in het Noordoosten van Amerika lopen uiteen van 30 tot 50 miljard dollar. De gevolgschade van derden, bijvoorbeeld doordat de toeleveringsketen wordt onderbroken, zal nog groter zijn. Deze effecten zijn onder meer te zien doordat benzine op rantsoen is gezet in het getroffen gebied.Stijgende premies
De reserves van herverzekeraars zijn vooralsnog toereikend om de schade van de orkaan op te vangen. "De verzekerde én herverzekerde schade in de Verenigde Staten bedraagt nog geen vijf procent van het totaal beschikbare kapitaal in de herverzekeringsmarkt alleen al. Aon Benfield houdt deze ieder kwartaal bij en momenteel bedraagt dit circa 480 miljard dollar," aldus Bob Reichenfeld, CEO van Aon Benfield Nederland. "De verwachting is dat van de (her)verzekerde schade, een belangrijk deel door de Amerikaanse verzekeringsmarkt zelf zal worden opgepakt. Dit heeft vooral te maken met het feit dat verzekeraars meer voor eigen rekening houden sinds de overstromingsschade in New Orleans als gevolg van Katrina in 2005."
Toch zullen de verzekeringspremies voor Amerikaanse particulieren en bedrijven naar verwachting stijgen. Dat komt deels doordat Sandy ook schade heeft veroorzaakt in regio’s waar het risico op dergelijk natuurgeweld kleiner is. Voor gebieden als New York en Boston is een storm in combinatie met overstroming op deze schaal een bijzondere gebeurtenis. (Her)verzekeraars zullen hun risicoanalyse bij moeten stellen, wat kan leiden tot hogere premies.
Gevolgen voor premies Nederland
Voor de onderhandelingen die Nederlandse verzekeraars voeren met de internationale herverzekeringsmarkt heeft het schadebedrag geen gevolgen. Wel toont de combinatie van storm en overstromingen, waardoor de schade in de Verenigde Staten hoger is uitgevallen, het belang aan van een verzekeringsoplossing voor soortgelijk gecombineerd natuurgeweld. Het risico op overstromingen bestaat ook voor Nederland. Sinds de watersnoodramp van 1953 is het echter niet mogelijk een verzekering af te sluiten tegen overstromingsrisico’s. Hooguit op zeer incidentele, post voor post basis. Aan een integrale oplossing op de verzekeringsmarkt en de herverzekeringsmarkt wordt momenteel gewerkt, maar deze is naar verwachting niet eerder dan in 2014 beschikbaar.
Toeleveringsketens verstoord
De gevolgen van orkaan Sandy brengen ook nu nog risico’s met zich mee voor de bedrijfscontinuïteit van Nederlandse organisaties. Nu leveranciersketens steeds efficiënter zijn ingericht, zijn er minder voorraden of uitwijkmogelijkheden voorhanden. Deze ‘lean & mean’ leveranciersketens bieden veel financiële voordelen, maar brengen grote risico’s met zich mee. Zo is in New York benzine op rantsoen gezet, door een tekort aan brandstof. Dit wordt veroorzaakt door problemen in de toeleveringsketen, zoals stroomuitval bij producenten en logistieke problemen. Dit soort problemen kunnen ook tot gevolg hebben dat Nederlandse bedrijven niet tijdig kunnen beschikken over goederen en diensten van hun leveranciers.
Bedrijfscontinuïteit
Aon adviseert organisaties daarom hun bedrijfscontinuïteit bijtijds veilig te stellen. "Het is belangrijk dat Nederlandse bedrijven die afhankelijk zijn van leveranciers en afnemers in het getroffen gebied, deze partijen tijdig in kaart brengen en zo snel mogelijk met hen in gesprek gaan. Zo kunnen zij mogelijk voorkomen dat hun bedrijfscontinuïteit in gevaar komt doordat getroffen leveranciers niet of niet op tijd kunnen leveren of dat Nederlandse bedrijven hun producten en diensten niet tijdig kunnen afzetten. Het is in dat geval belangrijk om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar alternatieve leveranciers of afzetkanalen. Het is nog beter om hier van te voren goed over na te denken, want nu is sprake van een voldongen feit en is het een uitdaging om de schade te beperken," zegt Iwan Drost, Managing Consultant bij Aon Nederland. Drost wijst erop om ook oog te hebben voor de indirecte leveranciers. "Zelfs bedrijven die niet direct zaken doen met organisaties uit het getroffen gebied, kunnen last krijgen van de gevolgen van de orkaan wanneer een belangrijke leverancier van een leverancier niet meer kan leveren. Juist deze indirecte leveranciers zijn vaak niet direct zichtbaar en kunnen voor onaangename verrassingen zorgen." Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief