Nieuws
Wereldwijde metaalmarkt heeft last van wereldwijde crisis
28 november 2012 - De wereldwijde vraag naar metalen blijft in 2013 zwak, terwijl het aanbod overvloedig is. De vraag blijft met name in de eurozone achter en ook in China zal de groei van de vraag naar metalen lager zijn. Hierdoor vormt overcapaciteit in beide regio’s een structureel probleem.
De wereldwijde metaalmarkten worden gedomineerd door de tegenvallende groei in China, de economische malaise in Europa en een haperende economie in de Verenigde Staten. Met al deze onzekerheid is er voor eindgebruikers weinig reden om metalen in te kopen.Prijzen aluminium verbeteren maar licht in 2013
De aluminiummarkt gaat momenteel gebukt onder het zwakke sentiment en onzekere economische omstandigheden wereldwijd. De prijs wordt vooral gedicteerd door macro-economische ontwikkelingen. Ondanks de onzekerheid neemt de vraag met iets meer dan zes procent toe in 2013. Verwacht wordt echter dat het aanbod met zeven procent toeneemt, waarmee het huidige overaanbod niet zal afnemen en een verdere toename van voorraden kan worden verwacht. De wereldwijde aluminiummarkt is vooral afhankelijk van ontwikkelingen in China, waar de vraag -maar ook de productie - het sterkst zal groeien. Aanzienlijke inkrimping van de productie is op korte termijn dan ook niet waarschijnlijk en de prijs zal - mede dankzij de bodem in de vraag- in 2013 maar licht verbeteren.
Markt koper kampt met volatiele prijzen
De macro-economische ontwikkelingen in de belangrijkste economieën blijven op korte termijn ook bepalend voor de koperprijzen. De huidige vraag in China - goed voor 40 procent van de internationale vraag naar koper - is relatief zwak, maar desondanks blijft de prijs op een relatief hoog niveau. Op lange termijn blijft de vraag naar koper echter stabiel, mede door China, maar ook door de opkomst van groeisectoren voor koper, zoals gezondheidszorg, aquacultuur en transport.
Vraag naar staal blijft zwak in 2013
Naar verwachting blijft de vraag naar staal in 2013 zwak en zullen de prijzen verder dalen. De belangrijkste oorzaken zijn de aanhoudende economische druk in ontwikkelde economieën en de lagere groeiverwachtingen voor China. De overcapaciteit vormt het grootste probleem, maar ook sectoren die eindgebruiker zijn van staal hebben het moeilijk. De auto-industrie laat weliswaar tekenen van herstel zien (behalve in Europa), maar met name de bouw en verwerkende industrie bevinden zich in zwaar weer.
Bron: ABN AMRO Doorsturen | 1 reactie | Nieuwsbrief