Nieuws
Nederland handhaaft sterke positie in AGF-sector
7 december 2012 - In de eerste drie kwartalen van 2012 stabiliseerde de Nederlands export van groente en fruit. Dit is mede veroorzaakt door het donkere voorjaar van 2012, waardoor de export traag op gang is gekomen.
Ook in 2013 zal hierdoor minder fruit voor export beschikbaar zijn. Daarnaast is er door verhevigde concurrentie vanuit Spanje minder groente en fruit uitgevoerd naar de belangrijkste bestemmingen, zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Maar ook de toenemende vraag naar lokaal geproduceerde producten speelt hier een rol. Productdifferentiatie, duurzaam produceren en het minimaliseren van residuen geven daarentegen een positieve impuls aan de mogelijkheden tot export. In steeds grotere mate fungeert Nederland ook als doorvoerland voor groente en fruit. ABN AMRO ziet door deze continue opmars van import de re-export toenemen. Daarnaast verschuift het blikveld van exporteurs naar landen buiten de EU. Zo heeft Rusland een stevige positie in de top vijf van Nederlandse exportbestemmingen.Hogere aardappelprijzen
De aardappelverwerkende industrie vertoont traditiegetrouw groei. Sinds 2006 worden er jaarlijks meer aardappelen verwerkt. In de eerste tien maanden van 2012 is er wederom een stijging van 3,4 procent. De oogst is echter in 2012 kleiner dan in 2011 door een afname van het areaal en een kleinere opbrengst per hectare. Maar de vraag naar aardappels uit Nederland is onverminderd hoog. Dit resulteert in hogere aardappelprijzen en daaropvolgend hogere grondstofkosten voor de industrie. De Nederlandse aardappelverwerkende industrie ondervindt echter ook concurrentie vanuit het buitenland. In buurland België is bijvoorbeeld de verwerkingscapaciteit sterk gegroeid. Toch zijn er de komende jaren genoeg mogelijkheden tot afzet voor de Nederlandse aardappelteelt. Niet alleen nieuwe markten spelen hierbij een rol, ook productontwikkeling kan bijdragen aan deze groei.
Contractteelt onder druk
Het areaal van de contractteelt voor de groenteverwerkende industrie staat in Nederland eveneens onder druk. De grondstofvoorziening in Nederland vindt voor het grootste gedeelte plaats via contractteelt. Sinds 2008 is het areaal voor contractteelt echter met ruim 30 procent gedaald. De grootste daling doet zich voor bij peulvruchten en de contractteelt van groenten krijgt in de akkerbouw in 2013 naar verwachting veel concurrentie van de teelt van granen. Dit komt doordat de graanprijzen in het lopende seizoen op een hoog niveau liggen.
Champignon belangrijkste groente
Ruim 36 procent van de industrieel verwerkte groenten in Nederland bestaat uit champignons. Daarnaast zijn spinazie, peen, doperwten en sperziebonen van belang. Ongeveer zeven op de tien van de industrieel verwerkte verse groenten bestaat uit deze vijf groentesoorten. Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief