Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Arbeidsdeskundige kan straf ondernemer voorkomen

31 december 2012 - Als uw werknemer zich ziek meldt, treedt direct de Wet Verbetering Poortwachter in werking. Vanaf de eerste ziektedag hebben zowel de werknemer als de werkgever verplichtingen vanuit deze wet. Beiden moeten meewerken aan re-integratie.

De werkgever is verplicht om 104 weken loon door te betalen en om actief mee te werken aan re-integratie. Doet u dat niet, dan ontstaat het risico op een sanctie van UWV waarbij u 52 weken extra loon moet doorbetalen. UWV legt die straf steeds vaker op.  Dat kunt u als ondernemer voorkomen door een arbeidsdeskundige in te schakelen. Die onderzoekt of de eigen werkzaamheden van de zieke werknemer nog passend zijn of passend zijn te maken. Als dat niet het geval is onderzoekt de deskundige welke andere mogelijkheden er zijn en welke stappen moeten worden gezet om te komen tot goede re-integratie. Arbeidsdeskundige Cees van de Boom geeft een aantal praktische adviezen. 

Plan van aanpak

Werknemers en werkgevers hebben soms zeer legitieme redenen om niet met re-integratie te starten. Van der Boom: "Als arbeidsdeskundige kwam ik bij een bedrijf met twee mensen: de eigenaar en de zieke werknemer. De eigenaar zette alles op alles en werkte gemiddeld 80 tot 90 uur per week om het hoofd boven het water te houden: 'Nog maar vier maanden ziekengeld (de WVP heeft het over loon doorbetalen tijdens ziekte) betalen en daarna kan ik het iets rustiger aan gaan doen', vertelde hij." 

Niets gedaan? Loonsanctie!

Volgens de Wet Verbetering Poortwachter stuurt UWV in week 87 de werknemer een aanvraagformulier WIA toe. Dat betekent dat de werknemer alle papieren (Probleemanalyse, Plan van Aanpak, eerstejaars evaluatie, actueel oordeel) moet meesturen maar die waren in dit geval nooit gemaakt.
Worden de re-integratie inspanningen als onvoldoende beoordeeld, dan legt UWV een loonsanctie op waardoor de werkgever maximaal 52 weken extra loon moet doorbetalen. Hiermee wordt 2 jaar loon doorbetalen verzwaard naar drie jaar loon doorbetalen.
Van de Boom vertelde de eigenaar uit het voorbeeld dat de kans dat hij een loonsanctie opgelegd zou krijgen door UWV zeer groot is. De eigenaar reageerde geschokt: "Als dat zo is, kan ik mijn faillissement wel gaan aanvragen." 

Start re-integratie

"Hoe legitiem het ook lijkt: niets doen tijdens de 104 weken-periode is geen optie. Hoe ziek de werknemer ook is: probeer te starten met re-integratie," benadrukt Van der Boom. "Lukt dat niet en vraagt u zich af hoe u nu verder moet? Raadpleeg de bedrijfsarts, raadpleeg een arbeidsdeskundige en vraag daarna een deskundigenoordeel aan bij UWV."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.