Nieuws
Economisch herstel Nederland tweede helft 2013
17 januari 2013 - Het aantal faillissementen neemt in Nederland in 2013 opnieuw toe. Vanaf de tweede helft van 2013 dient economisch herstel zich aan, mits de export voldoende aantrekt. De groei blijft beperkt door onder andere bezuinigingen van de overheid.
Andere overheidsmaatregelen zorgen in 2014 voor meer investeringen in de bouwsector. Dat voorspelt Euler Hermes. Alleen herstel export kan Nederland behoeden voor nieuwe recessie in 2013Exportcijfers
De export vanuit Nederland daalde in het derde kwartaal van 2012 aanzienlijk, terwijl deze verantwoordelijk is voor ruim drie kwart van het BBP. Op korte termijn wordt geen verbetering verwacht. Vanaf de tweede helft van komend jaar gaat dat veranderen, met name door de aantrekkende handel buiten Europa. Euler Hermes verwacht een rooskleuriger vooruitzicht voor 2014, wanneer door de aantrekkende export ook de investeringen weer zullen toenemen.
Koopkrachtdaling
Walter Toemen, Risk Directeur Euler Hermes Nederland: "De verslechterde arbeidsmarkt, hoge schulden en de dalende vastgoedprijzen en inkomens hebben grote invloed in Nederland. De koopkracht neemt door overheidsmaatregelen als loonbevriezingen, pensioenreductie en belastingverhogingen verder af waardoor ook het consumentenvertrouwen laag blijft."
Bouwsector bereikt dieptepunt in 2013 maar herstelt zich in 2014
Na jaren van krimp, begint de Nederlandse bouwsector in 2014 aan het herstel. Terwijl de investeringen in de sector in 2012 nog daalden met 8,7 procentpunt, nemen deze in 2013 en 2014 naar verwachting toe met achtereenvolgens 0,7 en 2,0 procentpunt. "Veranderende regelgeving in de huurmarkt en een verlaging van de overdrachtsbelasting moeten de investeringen in huurhuizen een boost geven met als gevolg een geleidelijke stijging van de vastgoedprijzen," aldus Toemen.
9.000 faillissementen in 2013
In 2013 neemt het aantal faillissementen wederom toe, met twee procent, na een stijging van maar liefst 24 procent in 2012. Dat betekent dat dit jaar ruim 9.000 bedrijven over de kop gaan. De meeste faillissementen komen voor in de financiële dienstverlening, handel en bouwsector. Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief