Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bijna 2. 200 Duitse dochterbedrijven in Nederland

4 maart 2013 - Duitse bedrijven investeren nog steeds graag in Nederland. Volgens onderzoek van de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) hebben zich in ons land een kleine 2.200 ondernemingen gevestigd waarvan ten minste 51 procent in Duitse handen is.

Alleen al in de provincie Zuid-Holland bevinden zich 454 Duitse dochterbedrijven, waarmee deze provincie bovenaan de lijst staat. Hekkensluiter is Flevoland met slechts negen vestigingen.
De meeste Duitse dochters zijn actief in de dienstverlening (315), op de voet gevolgd door handelsbemiddeling en groothandel (309). Andere belangrijke branches zijn de machinebouw (214), transport & logistiek (161) en de chemische industrie (120). 

Duitse investeerders
"Dit nieuwe onderzoek is een concretisering van onze eerste analyse uit het jaar 2011," legt DNHK-directeur Axel Gerberding uit. Ten opzichte daarvan zijn de aantallen naar onder bijgesteld, aangezien de Handelskamer de eigendomsverhoudingen nader heeft geanalyseerd en doublures verwijderd heeft. "Het lagere totaalcijfer is dan ook geen indicatie voor een afname in belangstelling," aldus Gerberding. "Integendeel: Nederland blijft populair onder Duitse investeerders, onder andere omdat het een belangrijke logistieke hubfunctie vervult voor het Duitse achterland." 

Duitse vestigingen
De populairste vestigingsplaatsen voor Duitse investeerders zijn de hoofdstad Amsterdam met 176 vestigingen en havenstad Rotterdam met 143. Op enige afstand volgen ’s-Hertogenbosch (55), Eindhoven (50), Utrecht (49) en Breda (45). Maar ook Arnhem (41), Venlo (37), Amersfoort (32) en Schiphol (30) maken deel uit van de landelijke top tien. 

Nederlandse dochters
Omgekeerd hebben zo’n 5.350 Nederlandse dochterondernemingen zich in Duitsland gevestigd. Zij zijn grotendeels actief in de dienstverlening (1.218), handelsbemiddeling en groothandel (977), vastgoed (448), detailhandel (241) en de bouwsector (232).
"De metropolen oefenen nog steeds de grootste aantrekkingskracht uit", zegt Gerberding. Zo trekken Duitse dochterbedrijven in Nederland bij voorkeur naar de Randstad, terwijl Nederlandse dochters in Duitsland zich het liefst in steden als Düsseldorf (337), Frankfurt am Main (330), Berlijn (258), Hamburg (210) en München (152) vestigen. "Naast een goede infrastructuur is vooral de aanwezigheid van een lokaal netwerk van belang," aldus Gerberding.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.