Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Fors herstel verwacht van Nederlandse export naar Turkije

25 maart 2013 - ING verwacht dit jaar een fors herstel van de Nederlandse export naar Turkije, de snelst groeiende economie in Europa. Toch laat het Nederlandse bedrijfsleven veel kansen in Turkije onbenut, stelt ING in een rapport ter gelegenheid van het bezoek van de Turkse premier Erdogan aan Nederland afgelopen week.

De Turkse economie beleefde vorig jaar een milde dip (de groei daalde van +8,5 procent in 2011 naar +2,8 procent in 2012), die ook door Nederlandse exporteurs is gevoeld. Zowel ondernemers als consumenten hielden vanwege de economische onzekerheid de hand op de knip. Het Nederlandse exportpakket naar Turkije bestaat vooral uit halffabricaten, grondstoffen en investeringsgoederen, zoals machines. Voor dit jaar zijn de vooruitzichten voor de Turkse consumenten en producenten weer veel rooskleuriger, met een verwachte economische groei van vijf procent. Dat leidt voor de Nederlandse export naar verwachting tot een duidelijk herstel van vijf procent (na een daling van 1,4 procent vorig jaar). Toch blijft dit achter bij de groei van de totale Turkse invoer (acht procent). 

Turkse transformatie
"De Turkse economie transformeert naar een economie met midden- en hoogtechnologische producten en diensten. Om dit te kunnen realiseren heeft Turkije sterk behoefte aan buitenlandse investeerders die kennis meebrengen, nieuwe technieken introduceren en de broodnodige investeringen kunnen doen", zegt ING-econoom Rob Rühl. "Dat biedt veel kansen voor Nederlandse ondernemingen, zoals het leveren van hoogwaardige machines voor het uitbreiden van de productiecapaciteit en kennis op het gebied van logistieke dienstverlening, het aanleggen van vliegvelden en havens, en toeleveranties aan de zich snel ontwikkelende Turkse automobielindustrie. Ook heeft Turkije behoefte aan andere zaken waar het Nederlandse bedrijfsleven goed in is, zoals medische apparatuur, kennis op het gebied van energiebesparing, watermanagement en zaadveredeling ten behoeve van de agrarische sector."

Nederlandse ondernemers laten kansen onbenut
Toch laten Nederlandse bedrijven veel van deze kansen onbenut, volgens Rühl. "Zo zijn er bijvoorbeeld 677 Nederlandse ondernemingen met vestigingen in Turkije. Dat zijn er aanmerkelijk minder dan bijvoorbeeld in Polen, waar dat er 1.393 zijn. Dit ondanks dat de Turkse economie anderhalf keer zo groot is als de Poolse, en op koers ligt om de vijfde economie van Europa te worden. Als Nederlandse bedrijven alle potentieel zouden benutten, zou de exportgroei bijna acht procent kunnen zijn in plaats van de huidige verwachte vijf procent. Wel is het in eerste instantie vooral een zaak van investeren in de relaties alvorens er zaken kunnen worden gedaan, zoals Nederlandse bedrijven in Polen succesvol hebben gedaan. Dat kost tijd en geduld." 

Strategische ligging
De transport en logistieke dienstverlening wordt de belangrijkste spil in de commerciële dienstverlening. Turkije profiteert van de strategische ligging op de grens van Europa en Azië. Grote verbeteringen in de havencapaciteit stellen het land in staat een steeds belangrijker rol spelen in de handelsstromen tussen Azië en Europa. "Turkije kan zo zelfs een concurrent vormen voor Rotterdam," aldus Rühl. "Het is daarom verstandig dat de Turkse havens en Rotterdam meer gaan samenwerken."

Zijn er dan geen problemen bij het zakendoen in Turkije?
Het zakenklimaat in Turkije is de afgelopen tijd duidelijk verbeterd. Sinds de kredietwaardering in november door Fitch is verhoogd naar BBB- is er ook sprake van een sterke stijging van de instroom van beleggingskapitaal. De Turkse regering heeft veel gedaan aan het verbeteren van het zakelijke klimaat via wet- en regelgeving en met duidelijk beleid. Toch moet er nog het nodige verbeteren. In het algemeen moet er gewerkt worden aan verbetering van het vertrouwen in het juridisch systeem. Rühl wijst verder op de moeizame verstrekking van vergunningen en documenten door overheidsinstanties, de langdurige procedures bij het uitwinnen van contracten of bij faillissementen, de ingewikkeldheid van het belastingstelsel en de enorme administratiedruk bij import en export.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.