Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Aanhoudende margedruk en overcapaciteit in metaalmarkten

28 mei 2013 - Het lichte economische herstel in sommige landen, zoals China en de Verenigde Staten, leidt tot een groeiende vraag naar cyclische grondstoffen zoals basismetalen en staal, maar het tempo van deze groei in 2013 zal lager liggen.

China - het grootste metaal consumerende land ter wereld - vertoont een sterke dynamiek. Toch blijft ABN AMRO terughoudend over het tempo van economisch herstel in 2013 en 2014 en gaat zij uit van acht procent economische groei in China. Dit lagere groeipad heeft een remmend effect op de vraag naar metalen, maar de vraag blijft solide zodat metaalprijzen hun relatief hoge niveau behouden. Ondertussen worstelt de Europese economie om uit de recessie te komen. In de loop van het jaar laat het BBP nog een bescheiden groei zien, om volgend jaar iets aan te trekken, maar het tempo van herstel is vrij traag. Hierdoor blijft ook de vraag naar metalen in Europa achter. Dit concludeert ABN AMRO in de Industriële Metalen Monitor van mei 2013.

Kopermarkt in de kern nog in goede conditie
Sinds het begin van 2013 is de koperprijs met negen procent gedaald. Dit is met name het gevolg van tegenvallende economische cijfers uit de belangrijkste economieën, waaronder China, de VS en de Europese Unie. De koperprijs is erg gevoelig voor tegenvallende cijfers over de industriële productie en andere economische indicatoren. De voorraden in de pakhuizen van de London Metal Exchange stegen weliswaar met 95 procent, maar blijven - met slechts één tot twee weken van de totale consumptie - relatief laag. Dit jaar neemt zowel de productie van als de vraag naar koper met name in China toe. Naar verwachting zal het groeitempo van de vraag echter iets vertragen. Dit resulteert in een bescheiden overschot van 0,3 procent van het totale verbruik in 2013. In de kern is de kopermarkt nog steeds in goede conditie en dat rechtvaardigt het huidige prijsniveau. Per saldo verwacht ABN AMRO dat de koperprijs stijgt. 

Overcapaciteit in aluminium- en staalmarkt
Door de geringe vraag naar aluminium, hoge voorraden, lage prijzen en margedruk moeten veel producenten - zoals UC Rusal, BHP Billiton en Rio Tinto - ingrijpende maatregelen treffen en snijden in hun capaciteit. Ook in de staalmarkt - met name in China en de EU - is overcapaciteit de grootste uitdaging. Wereldwijde bezettingsgraden zijn nog steeds relatief laag en een groot aandeel van de totale staalcapaciteit (twintig procent) is ongebruikt. Op korte termijn verandert dit niet. In China zijn de eerste stappen gezet om de overcapaciteit in zowel de aluminium- als staalsector aan te pakken. Het voornemen is om kleine, inefficiënte productiefaciliteiten te sluiten en de productie te concentreren bij topproducenten.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.